Касаційний Господарський суд скасував рішення про закриття провадження щодо незаконної надбудови «будинку-монстра» на Подолі, повідомила The Village Україна активістка «Автомайдану» Катерина Бутко, яка бере участь у судовому процесі.

Попереднє рішення апеляційного суду фактично узаконювало надбудовані поверхи будинку на вулиці Нижній Вал.

«У листопаді 2019 року Перший Господарський суд Києва постановив, що має бути демонтаж чотирьох поверхів будинку. Але потім забудовник подав апеляцію й Апеляційний суд не розбирався по суті, законно чи незаконно збудовані поверхи. Суд просто сказав, що це адміністративна справа, а не справа Господарського суду, і тому нібито Господарський суд узагалі не має її розглядати. Фактично Апеляційний суд перекреслив усі 5 років судового процесу і закрив провадження»,  розповіла Катерина Бутко.

Нині Касаційний Господарський суд скасував рішення про закриття провадження і тепер справа повернеться знову в Північний апеляційний суд (Колишній господарський апеляційний суд – ред.).

«Суд тепер буде розбиратися по суті, законно чи ні надбудовані ці поверхи. Фактично рішення є переможним, адже унеможливлює те, щоб справу почали розглядати із самого початку»,  додала Катерина Бутко.


Компанія ТОВ «Пателі Лізинг», яка займалася будівництвом будинку на вулиці Нижній Вал, 27-29, планувала звести будівлю на вісім поверхів. Утім, 2013 року в дозвіл на будівництво внесли поправку, згідно з якою поверховість збільшилася до 12.

У 2017 році Київський науково-дослідний інститут судових експертиз визнав будівництво незаконним і рекомендував знести зайві поверхи.

У травні 2019 року суд у Києві розблокував будівництво «будинку-монстра» на вулиці Нижній Вал, 27-29. У вересні будівництво відновилося.

Північний апеляційний господарський суд 27 лютого скасував заборону на введення в експлуатацію «будинку-монстра» на Подолі.

Фото: Анна Бобирєва для The Village Україна