В Україні всі, хто хоче зробити щеплення від COVID-19, отримають його протягом 2021 року, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Україна має контрактів на понад 30 мільйонів доз вакцини, і ми продовжуємо перемовини», – зазначив голова уряду.

Шмигаль не пояснив, яким чином уряд збирається надати вакцини всім охочім. Відповідно до календарного плану вакцинації спочатку щеплення мають робити медикам, які борються з COVID-19, та військовим із зони Операції об’єднаних сил, потім іншим медичним працівникам та людям похилого віку, працівникам структур держбезпеки та сфери освіти. До «інших категорій» дійде черга лише в листопаді-грудні 2021 року.


24 лютого 2021 року в Україні почався перший етап вакцинації – на ньому роблять щеплення медикам, що працюють із хворими на COVID-19, та військовим на Донбасі. Станом на 28 лютого першу дозу вакцини ввели 3 141 людині. Щеплення роблять вакциною Covishield, розробленою Oxford-AstraZeneca та виготовленою в Індії на заводі Serum Institute India. Поки що це єдина вакцина, яку доставили в Україну. Окрім неї, Україна має отримати вакцини від Pfizer-BioNTech, NovaVax та Sinovac.

Частину вакцин лікарям доводиться утилізувати – через те, що в одній ампулі міститься 10 доз, а після відкриття її можна зберігати лише протягом шести годин. Через це МОЗ вирішило дозволити робити щеплення невикористаними дозами людям, які не входять до першої хвилі вакцинації.

З березня на безкоштовну вакцинацію від COVID-19 можна буде записатися у додатку чи на порталі «Дія».

Поки невідомо, коли вакцина від COVID-19 з’явиться у вільному продажі в Україні.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Київська обласна державна адміністрація