Український кандидат у вакцини від коронавірусу пройшов доклінічні випробування, а наразі триває підготовка до початку випробувань на людях, розповів міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Була обрана виробнича база, де повинні виробити ці вакцини для початку проходження клінічних випробувань. Це одне з українських фармпідприємств. Для початку треба виготовити не менше 100 тисяч доз вакцини. Цей процес неможливо завершити за один місяць, але все рухається вперед», – сказав Степанов.


Над розробкою українського кандидата у вакцини працюють українські й американські компанії, а також наші вчені, зокрема, з Інституту мікробіології НАН. У жовтні очільник МОЗ разом із науковцями представили результати доклінічної фази дослідження. Вони тривали майже пів року. 

У межах глобальної ініціативи COVAX Україна має безкоштовно отримати 8 мільйонів доз вакцини. Їх вистачить на вакцинацію 4 мільйонів людей, оскільки вакцина має вводитися двічі. Україна планує державним коштом зробити щеплення приблизно 21 мільйону осіб із пріоритетних груп населення.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі