З 00:00 24 лютого Україна повернулася до адаптивного карантину з розділенням областей за рівнем епідемічної ситуації на «зелену», «червону», «помаранчеву» та «жовту» зони.

У «ЧЕРВОНІЙ» ЗОНІ опинилися Івано-Франківська та Чернівецька області. До «ПОМАРАНЧЕВої» віднесли Вінницьку, Донецьку, Житомирську, Закарпатську, Запорізьку, Луганську та Тернопільську області. Київ і решта регіонів – у «ЖОВТІЙ».

Що заборонено у «ЖОВТІЙ» зоні:

  • працювати ресторанам, кафе, барам після 00:00 і до 7:00 (доставка й замовлення на винос дозволені). Столики в закладах мають розміщувати на відстані не менш як 2 метри, за кожним не повинно бути понад чотирьох осіб (без урахування дітей віком до 18 років). Відвідувачі мають бути в масках весь час, окрім часу сидіння за столом для вживання їжі та/або напоїв;
  • проводити масові (культурні, спортивні, розважальні тощо) заходи за участю більше однієї особи на 4 квадратні метри площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі) або наповненістю залів понад 50% місць у кожному окремому залі;
  • працювати нічним клубам, ресторанам, кафе, барам з організацією дозвілля, зокрема проведення святкових заходів, банкетів, майстер-класів тощо;
  • працювати кінотеатрам й іншим закладам культури з наповненістю залів понад 50% місць;
  • працювати спортивним залам, фітнес-центрам, які не забезпечують мінімальну кількість відвідувачів у залі (одна особа на 10 квадратних метрів загальної площі приміщення, для басейнів – більше ніж 4 особи на одній доріжці для індивідуальних занять або 6 осіб для спортивно-тренувальних груп);
  • працювати закладам, що надають послуги з розміщення (крім готелів, санаторно-курортних закладів, установ і закладів, які надають соціальні послуги, реабілітаційних установ).
  • перебувати в громадських місцях і транспорті без масок чи респіраторів, а також бути на вулицях без документів, що посвідчують особу.
  • перевозити пасажирів у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні в кількості більшій, ніж кількість місць для сидіння.

У «ПОМАРАНЧЕВІЙ» зоні діятимуть діють ті ж обмеження, що й у «жовтій», але можуть запроваджуватися посилені заходи контролю за дотриманням карантину.

У «ЧЕРВОНІЙ» зоні, крім обмежень, що діють у «жовтій» і «помаранчевій», заборонено:

  • працювати закладам громадського харчування, крім доставки й замовлень на винос;
  • працювати ТРЦ й іншим закладам розважальної діяльності, а також спортзалам, фітнес-центрам, басейнам тощо;
  • проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших) заходів;
  • робота закладів громадського харчування та місць для харчування в готелях із 23:00 до 6:00 наступної доби, крім надання послуг із харчування в готельному номері за замовленням клієнтів;
  • працювати магазинам і ринкам, окрім тих, де не менше 60% площі призначені для торгівлі харчовими продуктами, пальним, ліками, засобами гігієни та побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованою пресою, ветеринарними препаратами.

Пошта, банки, станції техобслуговування та ремонту авто, перукарні й салони краси мають працювати за попереднім записом.

У «Зеленій» зоні скасовуються будь-які обмеження.

Навчання під час карантину

На території з «жовтим» рівнем небезпеки заборонено:

  • відвідувати заклади освіти, якщо на самоізоляції через контакт із пацієнтом з підтвердженим COVID-19 перебуває понад 50% учнів і персоналу закладу;
  • проводити в закладі масові заходи (вистави, свята, концерти) за участю учнів з більш ніж однієї групи та за присутності глядачів.

У «червоній» зоні заборонено навчання у всіх закладах, крім спеціальних закладів освіти й учнів 1–4 класів закладів загальної середньої освіти. Дитсадки роботу припиняти не будуть.


Івано-Франківська та Чернівецька області лідирують за темпами поширення COVID-19. З 22 до 28 лютого в Івано-Франківській області ввели «червону» зону. Регіон закрили для транспорту. На гірськолижному курорті «Буковель» мають припинити роботу ресторани. У Чернівецькій області також посилили карантинні обмеження з 23 лютого по 9 березня.

Карантин в Україні діятиме до 30 квітня. Регіони поділятимуть на зони залежно від п’яти показників, зокрема зростання кількості госпіталізацій у регіоні на понад 50% за тиждень, понад 60 госпіталізацій із COVID-19 на 100 тисяч населення протягом 7 днів і менше ніж 300 ПЛР-тестувань за 7 днів на 100 тисяч населення. 

Рішення про зміну карантинної зони для регіону можуть ухвалити не раніше ніж через 14 днів з дня встановлення такого рівня.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі