Через особливості паковання препарату Covishield в Україні доводиться утилізувати невикористані дози вакцини від COVID-19, повідомляють лікарі в ефірі каналу «Дом».

У кожній ампулі – 10 доз вакцини Covishield. Після того, як ампулу розкривають, флакон можна зберігати не більше шести годин. Через це невикористану вакцину доводиться утилізувати наприкінці дня, пояснила інфекціоністка Чернівецької обласної лікарні Ольга Кобевко.

«У перший день у нас вакцинували 54 людини, і шість доз утилізували», – розповіла вона.

У Міністерстві охорони здоров’я сказали, що не забороняють використати дози, що залишаються в ампулі, для пацієнтів, які не входять в першу хвилю вакцинації.

Для цього міністерство напише інструкції для мобільних бригад із поясненням, кому можна робити щеплення невикористаними дозами вакцини.

«Якщо у вас є кілька бажаючих, і у вас залишилися, наприклад, три дози, то ми визначаємо пріоритетність: спочатку це буде вік старше 80 років. Якщо таких пацієнтів кілька – першим буде той, хто має супутні захворювання», пояснив голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.

З такою ж ситуацією стикалися лікарі в США та Японії – їм теж доводилося викидати невикористані вакцини.


Вакцинація в Україні почалася 24 лютого. У першій хвилі щеплення мають робити медикам, що працюють із хворими на COVID-19, та військовим на Донбасі. Станом на 28 лютого щеплення зробили 3 141 людині. Наразі Україна отримала вакцину Covishield, розроблену Oxford-AstraZeneca та виготовлену в Індії на заводі Serum Institute India.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Київська обласна державна адміністрація