Всесвітня організація охорони здоров’я надала дозвіл на екстрене застосування вакцини від коронавірусу, яку розробили компанії Pfizer і BioNTech. Наразі це єдина вакцина, схвалена ВООЗ.

Що це дає?

 прискорення для країн процедури схвалення для імпорту й застосування цієї вакцини;

 дозвіл на придбання вакцини для Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) і Панамериканської організації охорони здоров’я, яка розподілятиме її до країн, що потребують такої допомоги.

Першу вакцину від коронавірусу ВООЗ схвалила через рік після перших повідомлень щодо нового вірусу в Китаї.


Наразі Україна домовляється про постачання вакцини Pfizer/BioNTech, яку слід зберігати за температури -70°С. Щоб забезпечити такі умови, держава планує звернутися до приватного бізнесу.

Окрім придбання вакцини Pfizer/BioNTech, Україна очікує на безкоштовні 16 мільйонів доз вакцини в межах глобальної ініціативи COVAX.  Від яких саме виробників будуть безкоштовні вакцини, поки що не відомо. Наразі є три варіанти: AstraZeneca, Novavax або Johnson&Johnson.

22 грудня в Україні затвердили план вакцинації від COVID-19, згідно з яким щеплення робитимуть у п’ять етапів. Безкоштовно вакцинуватимуть людей, які належать до групи ризику, а це приблизно 21 мільйон громадян. Щеплення буде добровільне.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі