Україна отримає 16 мільйонів доз вакцини від COVID-19 у межах програми COVAX, а не вісім мільйонів, як повідомляли раніше, сказав міністр Кабміну Олег Немчінов в ефірі телеканалу «Дом».

«Уже не вісім, а 16 мільйонів доз вакцини. Вісім мільйонів  це кількість доз, які необхідно двічі вколоти для 4 мільйонів громадян. Відповідно 16 мільйонів буде для 8 мільйонів громадян. Це те, що в межах COVAX Україна отримає», сказав Немчінов.

Україна буде планово закуповувати сертифіковану вакцину. Люди не з пріоритетних груп для вакцинації зможуть її купити, додав він.


Раніше в уряді повідомляли про те, що в межах глобальної ініціативи COVAX Україна має безкоштовно отримати 8 мільйонів доз вакцини. Пізніше головний санлікар Віктор Ляшко сказав, що Україна домовляється про додаткові безкоштовні 8 мільйонів доз вакцини. Усього уряд хоче безкоштовно провакцинувати людей, які належать до групи ризику, а це приблизно 21 мільйон громадян.

За програмою COVAX Україна, найімовірніше, отримає вакцину виробництва компанії Astra Zeneka. Однак очільник МОЗ Максим Степанов каже, що Україна також веде перемовини про постачання вакцини з німецькою фармацевтичною компанією Pfizer та іншими.

22 грудня в Україні затвердили план вакцинації від коронавірусу, згідно з яким щеплення робитимуть у п’ять етапів. Перший планують на січень-квітень 2021 року. Вакцинацію проводитимуть мобільні бригади з імунізації в наявних пунктах і тимчасових центрах вакцинації. У Києві чи поблизу міжнародного аеропорту «Бориспіль» створять спеціальний центр тривалого зберігання вакцин у наднизьких температурах.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі