Україна подала першу частину заявки до світової ініціативи COVAX на 8 мільйонів доз вакцини від COVID-19, якими планують провакцинувати 4 мільйони українців, повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ.

Визначили 12 пріоритетних груп населення, які сукупно охоплюють майже 21 мільйонів людей, або 50% населення України. До них входять працівники сфери охорони здоров’я, військові, освітяни, люди похилого віку й особи, які проживають у соцзакладах, люди із супутніми захворюваннями.

Центр громадського здоров’я зібрав інформацію про логістичну спроможність  Україні, яку треба для заявки до COVAX. Фахівці провели аудит і сформували спільну базу даних із наявним холодильним обладнанням.

«Перша партія вакцин уже на початку 2021 року забезпечить до 5% обсягу доз, який ми маємо отримати. Наразі триває підготовка логістичних маршрутів, щоб незалежно від необхідного вакцинам температурного режиму ми могли ефективно їх використати», – пояснили в Центрі.

Додали, що Україна також веде перемовини з іншими виробниками вакцин. На її закупівлю заклали 15 мільярдів гривень. Залежно від перемовин вакцина може прийти раніше чи пізніше від COVAX.

Другу частину заявки Україна подасть 14 грудня.


COVAX – це світова ініціатива, яку створено на платформі Глобального альянсу з вакцин та імунізації (GAVI), із метою прискорення розробки, виробництва та забезпечення рівного доступу до тестів, лікування та вакцин проти COVID-19. Наразі близько 150 країн є учасниками цієї ініціативи, зокрема Україна.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі