Україна може безкоштовно отримати вакцини від AstraZeneca, Novavax або Johnson & Johnson. Саме вони входять до портфеля програми COVAX, розповів в інтерв’ю «НВ» головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Найбільше в МОЗ хочуть отримати препарати від американської компанії Johnson & Johnson. Їхня вакцина-кандидат є єдина, яку треба вводити один раз, а також вона проходить останній етап тестування (на людях). 

Також МОЗ домовляється про постачання вакцини від Pfizer/BioNTech, яку слід зберігати за температури -70°С. Щоб забезпечити належні умови для цього, держава планує звернутися за послугами до приватного бізнесу.

Що відомо про вакцини

Вакцина від Novavax перебуває на останньому етапі клінічних досліджень. Її випробовують на 30 тисячах добровольців, половина з яких отримує плацебо. Для щеплення однієї людини потрібно дві дози препарату. Їх треба вводити з різницею в три тижні. 

Британську вакцину від компанії AstraZeneca почали випробовувати на людях ще навесні. Під час випробувань у разі введення двох повних доз вакцина показала ефективність у 70%, але, якщо першу дозу вводили не повністю, ефективність препарату зростала до 90%. Тому розробники вирішили провести додаткові дослідження. Для вакцинування потрібно вводити дві дози цієї вакцини одній людині. 

Вакцина від Johnson & Johnson проходить третій (останній) етап клінічних досліджень. На результати очікують у січні 2021 року. Одній людині потрібно ввести лише одну дозу препарату.


Раніше стало відомо, що за програмою COVAX Україна, найімовірніше, отримає вакцину британської фармацевтичної компанії AstraZeneca. Узагалі в межах глобальної ініціативи COVAX Україна має безкоштовно отримати 16 мільйонів доз вакцини, хоча спочатку в уряді повідомляли про 8 мільйонів.

Також Україна закупить 1,913 мільйона доз вакцини китайської компанії Sinovac Biotech. Одна доза коштуватиме 504 гривні.

Тим часом українська вакцина пройшла доклінічні випробування. Її готують до випробування на людях.

22 грудня в Україні затвердили план вакцинації, згідно з яким щеплення робитимуть у п’ять етапів. Безкоштовно хочуть провакцинувати людей, які належать до групи ризику, а це приблизно 21 мільйон громадян. Вакцинацію проводитимуть мобільні бригади з імунізації в наявних пунктах і тимчасових центрах вакцинації. Щеплення буде добровільне.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі