Будинок «Подол Престиж» на розі вулиць Нижній Вал і Костянтинівської зводили без дозволів на роботи та з порушенням державних будівельних норм, постановив Господарський суд у листопаді 2019 року. У січні 2021 року Верховний Суд поновив справу щодо надбудови «будинку-монстра» на Подолі. Паралельно тривав судовий процес щодо введення будинку в експлуатацію.

Раніше ми пояснювали, чому «будинок-монстр» порушує архітектуру Подолу, які справи розглядають у судах і чим може закінчитися ця історія, що тягнеться з 2013 року.

Нещодавно користувачі соцмереж виявили, що відомий архітектурний журнал Dezeen написав про інтер’єр квартири, краєвиди з вікон якої схожі на краєвиди з ЖК «Подол Престиж». Також стало відомо, що на першому поверсі будинку відкрили зоомагазин, а очевидці повідомляють про шум від буцімто будівельних робіт, які там активно проводять. Журналіст The Village Україна Серж Хуцану відвідав скандальну будівлю, щоб перевірити, що там відбувається.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Що відбувалося

2013

Компанія «Пателі Лізинг» планувала збудувати на Нижньому Валу будинок на вісім поверхів. Утім, 2013 року в дозвіл на будівництво внесли поправку, згідно з якою поверховість збільшилася до 12.

2014–2019

Справа щодо незаконної надбудови «будинку-монстра» на Подолі розглядається в судах із 2014 року. Наприкінці 2019 року Господарський суд Києва постановив знести чотири верхні поверхи. Але згодом апеляційний суд, не розглядаючи справу по суті, це рішення суду першої інстанції скасував, а справу закрив, обґрунтовуючи це тим, що справа не господарська, а адміністративна. Верховний Суд повернув справу в апеляційну інстанцію.

фото: Анна Бобирєва для The Village Україна

2020–2021

Апеляційний суд у жовтні 2020 року вдруге закрив справу як негосподарську, цього разу назвавши її цивільною. У січні 2021 року Верховний Суд вирішив поновити справу.

Паралельно триває ще судовий процес стосовно законності введення в експлуатацію будівлі на вулиці Нижній Вал, 27–29. Коли Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) відмовилася видавати забудовнику «Пателі Лізинг» сертифікат готовності, компанія звернулася до суду. У листопаді 2020 року Окружний адміністративний суд міста Києва зобов’язав ДАБІ видати забудовнику сертифікат. Але в березні 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд частково скасував це рішення та зобов’язав ДАБІ розглянути документи повторно. У червні 2021 року Північний апеляційний господарський суд Києва скасував заборону на введення в експлуатацію будинка на вулиці Нижній Вал, 27–29. Це рішення підтвердив і Верховний Суд у червні 2021 року.

Що відбувається

2022 – до сьогодні

Публікація Dezeen

Архітектурний журнал Dezeen нещодавно опублікував огляд ремонту у квартирі на Подолі. Користувачі соцмереж помітили, що краєвиди з вікон схожі на краєвиди з того самого «Монстра на Подолі». У публікації йшлося про мансардну квартиру, на восьмому незаконному поверсі, який, за рішенням суду, мали знести.

Раніше міська влада заявляла, що квартир на верхніх поверхах не має бути взагалі. Так, радник міського голови Києва Володимир Бондаренко розповідав, що на верхніх поверхах немає квартир. У проєкті будівництва йдеться, що там будуть розташовані тільки апартаменти квартирного типу, де не передбачено приміщень загального користування: сходів, ліфтів, вестибюлів і коридорів. «Якщо перекласти зрозумілою мовою, то це приміщення для тимчасового перебування людей, це хостел», – пояснив тоді Бондаренко.

Зоомагазин

Наприкінці 2022 року на першому поверсі будинку почав роботу зоомагазин «Пухнастий», ми вирішили перевірити, чи працює він зараз. До нього нас привів чоловік у робочій формі через внутрішній двір будинку, попередньо запропонувавши пройти всередину дому. 30 секунд, один звивистий коридор – і от ми вже на вулиці внутрішньої частини «Монстра». На запитання про підготовку до введення в експлуатацію чоловік відповідає ствердно, це підтверджують і безліч будівельних інструментів усередині того самого звивистого коридору.

Потрапляємо в зоомагазин. Продавчиня відмовляється надавати будь-які коментарі, натомість на запитання про відкриття відповідає, що те відбулося ще 21 грудня 2022 року.

Через певний час підходить охоронець, який наполегливо вимагає показати та видалити фото, зроблені під час прогулянки внутрішнім двором. Просить номер телефону без вказання причини та йде геть.

То чи ввели будівлю в експлуатацію?

Ми звернулися за коментарем до компанії-забудовника «Пателі Лізинг», отримали відповідь у телефонному режимі від адвокатки компанії Євгенії Нестеренко. За словами адвокатки, будинок отримав рішення суду щодо введення його в експлуатацію. Утім, ми не отримали відповідь на запитання, коли саме відбулося введення в експлуатацію, попри обіцянку від адвокатки надіслати документи на підтвердження.

Нестеренко додала, що будинок уже вісім років чекає на введення в експлуатацію та має два рішення суду, які, по-перше, дозволяють будівництво 12 поверхів, а, по-друге, захищають інвесторів, які вклали кошти в будівництво та хочуть заселятися у свій будинок. Також адвокатка підтвердила, що в будинку ведуться ремонтні роботи.

Водночас активістка Катерина Бутко, яка вже роками веде тему «монстра», заперечує факт введення будівлі в експлуатацію.

Катерина Бутко

активістка «Автомайдану», яка брала участь у судових процесах навколо будівлі

В експлуатацію не ввели, на це досі є заборона суду. Справа все ще в апеляційній інстанції, тому що матеріали на експертизі в Харкові. Але враховуючи ситуацію, висновок експертизи може тривати вічно. На мою думку, Київрада має клопотати про зміну місця проведення експертизи в район подалі від бойових дій, наприклад, у якийсь із регіонів на заході України. Наразі комунікації будинку підключені як для будівництва, проте, на мою думку такого теж не має бути, бо це створює враження, що він введений в експлуатацію.

Чому введення в експлуатацію незаконне

Раніше ексдепутатка Київради Ольга Балицька писала, що земля під будинком не є в оренді в забудовника: «У рішенні суду написано, що в забудовника право на земельну ділянку є, а в реальності його нема, – пояснює вона. – Земля під «будинком-монстром» за адресою Нижній Вал, 27–29, перебуває в комунальній власності».

Відповідне рішення ухвалив ще минулий склад Київради, воно залишається дійсним, хоча забудовник намагався його оскаржити.

«Під будинком немає землі. Це означає, що з 2015 року договір оренди непродовжений. Рішення про введення в експлуатацію будівлі на землі, яка не належить забудовнику, є абсурдним. Земля під будинком належить безпосередньо місту, а не інвестору чи забудовнику. Київська міська рада не продовжила договір оренди з ТОВ «Пателі Лізинг». А тому не може стояти питання про законне завершення будівництва та введення будівлі в експлуатацію», – пояснювала активістка Катерина Бутко.