Узимку навіть жирна й нормальна шкіра може здаватися сухою. Та зазвичай раптова стягнутість і незначне лущення є лише ознаками зневодненості – тимчасового стану, який характеризується браком вологи у шкірі.

Зневоднену шкіру часто плутають із сухою, але в них є кілька принципових відмінностей. Якщо зневоднену шкіру можна повернути до норми, то суха – це тип, який неможливо змінити. Суха шкіра схильна до лущення й утворення дрібних зморщок, її часто супроводжує стягнутість, на ній майже не видно пор і не буває жирного блиску. Сухій шкірі бракує природних жирів, нестачу яких важливо компенсувати доглядом.

Із сухою шкірою можна мирно співіснувати. Головне – не очищати її агресивними засобами та підібрати вдалий базовий крем, де будуть компоненти, які притягуватимуть вологу, та компоненти, що її «закриватимуть».

Якщо ваша шкіра суха від природи, ось 9 засобів, які подарують їй комфорт – узимку й не тільки.

Дисклеймер: догляд за шкірою з атопією, псоріазом та іншими хронічними захворюваннями, які також супроводжуються надмірною сухістю, має призначати лікар-дерматолог.

Дуже суха шкіра може виявляти ознаки чутливості: печіння, стягнутість і почервоніння для неї не рідкість. Живильний крем Nutritic Intense Riche допомагає впоратися з цим дискомфортом: він живить і зволожує шкіру, а також відновлює її бар’єрну функцію завдяки ліпідам. Засіб має густу, але не маслянисту текстуру. Щоби вкрити всю поверхню обличчя, доведеться зробити кілька «заходів» аплікатором, тож на зиму, яка в нас може тягнутися до квітня, радимо запастися двома баночками.

Крем бренда CeraVe, який віднедавна офіційно представлений в Україні, руйнує головний міф про засоби для сухої шкіри. У нього несподівано легка текстура, яка швидко вбирається й не залишає по собі липкої плівки, тому засіб однаково комфортно наносити на обличчя та проблемні ділянки на кшталт ліктів.

Традиційно для продуктів CeraVe, крем містить три види церамідів, які відновлюють природний бар’єр шкіри, а також гіалуронову кислоту – базовий зволожувальний компонент. Завдяки технології поступового вивільнення інгредієнтів він зволожує шкіру тривалий час, протягом дня й ночі.

Якщо плануєте використовувати цей крем для догляду за тілом, радимо брати велике паковання на 340 мл. Засіб не містить парфумованих віддушок і підходить для дорослих і дітей.

Ще один насичений, але не жирний крем, можна знайти в лінійці Bioderma Hydrabio. Цей засіб розроблений для сухої, дуже сухої, а також зневодненої й чутливої шкіри, тож якщо ваша шкіра від природи нормальна, але тимчасово зневоднена, ви також можете звернути на нього увагу.

На перший погляд, крем із такою текстурою має залишати по собі жирний блиск, але після нанесення шкіра видається матовою й готова до подальшого мейкапу. Окрім зволожувального комплексу Aquagenium, засіб містить вітамін Е й незначну концентрацію саліцилової кислоти, яка дуже м’яко, непомітно для ока, відлущує зроговілі клітини.

Ultimate Recovery Intense – засіб для реабілітації шкіри після салонних процедур, який стане у пригоді власникам сухої, схильної до подразнень шкіри. Крему Medik8 під силу впоратися зі значними лущеннями та зняти запалення після хімічного пілінгу та лазерів. За відновлення тут відповідає перфтордекалін: він доставляє кисень у шари шкіри та прискорює її загоєння. Також у складі кілька видів рослинних олій, сквалан, гліцерин та екстракт арніки, який допомагає швидше знімати набряки й синці.

Колд-крем – незамінний засіб для прогулянок у зимову погоду. Він перешкоджає випаровуванню вологи зі шкіри та захищає її від агресивних факторів на кшталт вітру й морозу. Жирний крем від Avene створює на поверхні надійну плівку з мінеральної олії та бджолиного воску, яка не дає шкірі остаточно «висушитися» та обвітритися на холоді. Якщо їдете кататися на лижах або плануєте довгий променад засніженим містом, нанесіть колд-крем на відкриті ділянки шкіри та дайте йому увібратися.

Так, це маска, але кілька разів на тиждень її можна використовувати замість нічного крему. Засіб для сухої шкіри містить комплекс рослинних олій (ши, жожоба, кукурудзи та сої), а також віск рослинного походження, який беруть із квіток мімози. Маска ніжно огортає шкіру, добре її пом’якшує та усуває незначні лущення й почервоніння. Для експрес-ритуалу її можна нанести тонким шаром і за кілька хвилин змити спонжем чи теплою водою. Для інтенсивного живлення – залишити на ніч.

Раніше гаму живильних засобів з оліями позиціювали як anti-age косметику: як правило, з часом шкіра починає виробляти менше себуму та стає схильною до сухості. Однак згодом Yves Rocher відмовився від вікових обмежень і тепер рекомендує Riche Creme для живлення й відновлення сухої шкіри. У складі крему – 30 рослинних олій: від популярних, як олія макадамії, до менш поширених на кшталт олії лугового пінника. Засіб не містить інгредієнтів тваринного походження, а скляна баночка підлягає повторному переробленню.

Шафран – найдорожчі прянощі у світі. Крем Sisley Paris з екстрактом його квітів – дороге, але все ж задоволення. Засіб із приємною текстурою та ніжним ароматом ретельно живить суху шкіру, робить її більш стійкою до подразників і запобігає випаренню вологи. Окрім шафрану, у формулі є провітамін В5 (пантенол), олія ши та олії макадамії, насіння бавовни й соняшника, багаті на омега-6 та омега-9.

Ultra Facial Cream – бестселер бренда Kiehl’s, який позиціюють як засіб для всіх типів шкіри. Крем має приємні тактильні характеристики: його нежирна пластична текстура не переобтяжує комбіновану шкіру, але цілком задовольняє суху. Засіб зі скваланом, гіалуроновою кислотою та гліцерином зволожує шкіру, захищає її від втрати вологи та зміцнює природний захисний бар’єр. Він легко розподіляється шкірою та залишає по собі вологий блиск, який, однак, скоро зникає.

Застосовувати Ultra Facial Cream можна навіть у морозні дні: крем випробовували у підйомі на Еверест, експедиції до Гренландії та інших експериментах за низьких температур.