Ми відстежуємо нові зморшки на лобі, боремося із синцями під очима та навіть вчимося доглядати за шкірою голови, але рідко дбаємо про зону «нижче підборіддя».

Можливо, улітку вам було цілком достатньо зволожити руки після антисептика й намаститися санскріном на пляжі. Та з настанням прохолодної погоди шкіра тіла може ставати дедалі капризнішою та підкидати проблеми на кшталт сухості й лущення.

Розповідаємо, які засоби й процедури варто додати до осіннього догляду за тілом, а які, навпаки, відкласти до наступної весни.

Очищуйте шкіру у дбайливий спосіб

Якщо кожне приймання душу залишає постскриптум у вигляду сухості та стягнення шкіри, перегляньте свої банні ритуали.

Не мийтеся дуже гарячою водою (навіть якщо це єдиний спосіб зігрітися до початку опалювального сезону) та обмежте перебування в душі до 5 хвилин, як рекомендує Американська асоціація дерматологів. Розтиратися рушником після душу теж не варто – натомість м’яко промокніть шкіру й дайте їй досохнути природним шляхом.

Спробуйте відмовитися від мила на користь гелю зі зволожувальними компонентами, ніжного мусу чи олії для душу. Зазвичай після використання таких засобів шкіра м’яка та зволожена.

Якщо й ці дії не принесуть бажаного полегшення, підберіть очищувальний засіб із м’якими поверхнево-активними речовинами, без парфумерних ароматів і спиртів. Такі продукти (наприклад, синдети – делікатні очищувачі з нейтральним до шкіри pH) можна знайти в гамах для дуже сухої та атопічної шкіри.

Не забувайте про живлення й зволоження

Якщо раніше ви не мали звички маститися кремом чи молочком після душу, саме час її прищепити. Використовуйте засоби зі зволожувальними, живильними та вологоутримувальними компонентами. Ваші «друзі» цієї осені – гліцерин, сечовина, цераміди, гіалуронова кислота та олії ши (каріте), авокадо, кокосу й мигдалю.

Наносити крем, бальзам або батер варто відразу після душу, на злегка вологу шкіру.

Якщо ви тільки-но повернулися з відпустки, цей ритуал допоможе уникнути лущення й зберегти засмагу бодай на кілька тижнів.

Щойно в місті ввімкнуть опалення, повітря у квартирі стане ще сухішим, тож не зайвим буде придбати кімнатний зволожувач. А щоб уникнути подразнення й дискомфорту, які часом виникають при носінні вовняних речей, під них варто вдягати базу – бавовняну футболку чи шовкову майку.

Спробуйте догляд із кислотами

Як саме працюють кислоти в косметиці, ми пояснювали раніше. Якщо узагальнити й спростити все до кількох тез: AHA-кислоти мають відлущувальний ефект, а BHA-кислота (саліцилова) на додаток допомагає звільнити пори від надлишку себуму.

Якщо ваша шкіра не є гіперчутливою та не страждає від надмірної сухості й подразнень, радимо випробувати дію кислот у догляді за тілом. Продуктів з AHA- та BHA-кислотами в цьому сегменті порівняно мало, та якщо ви розширите межі пошуку до iHerb, Asos або Cult Beauty, то матимете, з чого обирати.

Для м’якої ексфоліації використовуйте креми й лосьйони з гліколевою та молочною кислотою. Для боротьби з висипами на спині та в зоні декольте – гель для душу, лосьйон або диски із саліциловою кислотою.

Можливо, у вас на поличці припадає пилом кислотний пілінг для обличчя, який колись не підійшов за текстурою чи ефектом. Дайте йому друге життя та застосовуйте для догляду за тілом. Лосьйоном із молочною кислотою можна протирати ділянки з «гусячою шкірою» – невеликими горбиками на задньому боці передпліч, які виникають при фолікулярному кератозі.

За такої погоди ви навряд чи ходитимете у відкритому одязі, та все ж зауважте: кислоти підвищують фоточутливість шкіри, тож після використання таких продуктів її треба захищати від сонця.

Приділяйте увагу проблемним зонам

Врятувати сухі п’яти й стопи можна не тільки живильними кремами, а й спеціальними масками-шкарпетками. Мішечки, просякнуті зволожувальним розчином, треба вдягти, як звичайні шкарпетки, зафіксувати за допомогою липучок і залишити на ногах на 20–30 хвилин. Також допоможе парафінотерапія – послуга, яку можна замовити в nail-салоні під час наступного візиту на педикюр.

На сухість можуть страждати й лікті, тому коли вчергове реанімуватимете руки після санітайзера, можете нанести трохи крему й сюди. Шкіра на ліктях може бути потріскана, тому звертатися краще відразу до «важкої артилерії» – відновлювальних кремів із церамідами, сечовиною та алантоїном.

Якщо вам подобаються патчі під очі, можете спробувати наліпки для ліктів (так, є й такі), які м’яко відлущать ороговілі клітини й пом’якшать загрубілу шкіру. Мінус цих засобів у тому, що вони, як і маски-шкарпетки, придатні лише для одного використання. Знайти багаторазові eco-friendly патчі з медичного силікону в Україні поки складно.

Щоби взяти максимум від одноразових засобів (якщо ви все-таки ними користуєтеся), запам’ятайте такий лайфхак. Залишки рідини від щедро просякнутих тканинних масок для обличчя можна розподілити по всьому тілу, наприклад, зволожити шкіру колін або передпліч, про які ви навряд подбаєте в інший час.

Пройдіть курс салонних процедур

Якщо ви видаляєте волосся на тілі, осінь – вдалий час, щоби розпочати курс лазерної епіляції. Зазвичай досягти бажаних результатів можна за 5–10 процедур (залежно від зони та особливостей росту волосся), які проводять з інтервалами в 1–2 місяці.

Щоби стимулювати відтік лімфи, підвищити еластичність шкіри та «підтягнути» й розгладити її у проблемних місцях, можна спробувати SMAS-ліфтинг тіла, терапію на апараті «Ендосфера», LPG-масаж або пройти курс процедур Vip Line, який називають «апаратним пілатесом».

Підсилити ефект від процедур можна домашнім доглядом – кремами, масками та лосьйонами зі зміцнювальним і дренажним ефектами. Та майте на увазі, що без тренувань і салонної терапії (чи принаймні одного з пунктів) дія цих продуктів буде не надто виразною.