The Village Україна розповідає про кінопрем’єри, на які ми чекаємо в жовтні. Раніше ми розповідали про фільми вересня, серпня, липня, червня й травня, а також найкращі фільми 2022 року.

«Щенячий патруль: Мегакіно»

Paw Patrol: The Mighty Movie

Трейлер фільму «Щенячий патруль: Мегакіно»

На сторожі

Для батьків: ви і так знаєте, що це. Для не-батьків: так, це новий мультфільм про улюблену всіма дітьми команду «Щенячого патруля». Нова пригода в Бухті пригод – чарівний метеорит, який надає мешканцям міста суперздібності. 

Прем’єра: 5 жовтня

Режисер: Келлан Брункер («Щенячий патруль у кіно»)

«Екзорцист. Вірянин»

The Exorcist: Believer

Трейлер фільму «Екзорцист. Вірянин»

Вигнати бісів

Дві дівчинки заблукали в лісі й повертаються лише за три дні, узагалі не пам’ятаючи зникнення й почавши поводити себе так, ніби в них вселилися злі духи. Допомогти врятувати школярок може тільки жінка, яка вже пережила щось подібне 50 років тому. «Екзорцист. Вірянин» – це м’який перезапуск культового горору Вільяма Фрідкіна, який до 50-го ювілею першого фільму серії випускає Девід Гордон Ґрін (він уже зробив щось подібне з франчайзом «Хелловін»). 

Прем’єра: 5 жовтня

Режисер: Девід Гордон Ґрін («Хелловін»)

У ролях: Еллен Берстін («Екзорист»), Леслі Одом-молодший («Скляна цибуля»)

«Хліб і сіль»

Chleb i sol

Трейлер фільму «Хліб і сіль»

Спеціальний приз Венеційського кінофестивалю

Яцек і Тимек – два брати-піаністи, але перший залишився жити в маленькому польському містечку, а інший вирішив будувати кар’єру у Варшаві. Коли Тимек повертається додому, їхній конфлікт із братом набирає обертів. «Хліб і сіль» – це новий фільм польського режисера Даміана Коцура, який відзначили в програмі «Горизонти» торішнього Венеційського кінофестивалю. Також торік Коцур разом з українською режисеркою Анастасією Солоневич зняв короткометражку «Як це було» про наслідки повномасштабної війни Росії проти України. 

Прем’єра: 5 жовтня

Режисер: Даміан Коцур

У ролях: Тімотеуш Бісь, Яцек Бісь

«Місто загублених дітей»

La Cite des enfants perdus

Трейлер фільму «Місто загублених дітей»

В небо Жене

Божевільний учений викрадає дітей, щоби привласнити їхні сни й зупинити своє старішання. «Місто загублених дітей» – це вже класичний фільм 1995 року, який повертають у прокат до 70-го ювілею режисера Жана-П'єра Жене. 

Прем’єра: 5 жовтня

Режисер: Жан-П'єр Жене («Амелі»)

У ролях: Рон Перлман («Хеллбой»), Домінік Пінон («Амелі»)

«Убивця, тотально»

Totally Killer

Трейлер фільму «Убивця, тотально»

«Назад у майбутнє», але слешер

Серійний убивця залишив Джеймі без матері, тому вона вирушає в минуле, щоб зупинити маніяка. Це твіст на «Назад у майбутнє» в жанрі слешера від студії Blumhouse («Паранормальне явище», «Пастка», «Меган»). У головній ролі – Кірнан Шіпка, яку ви можете пам’ятати за «Божевільними» або «Сабріною». 

Де дивитися: Amazon Prime

Прем’єра: 6 жовтня

Режисерка: Нахнатчка Кан

У ролях: Кірнан Шіпка («Сабріна»)

«Шалені гроші»

Dumb Money

Трейлер фільму «Шалені гроші»

GameStop

Як Reddit переміг Волл-стрит: у 2021 році маніпуляція з акціями мережі магазинів відеоігор GameStop провчила фондові ринки та принесла кільком людям десяти мільйонів доларів. Справжню божевільну історію розповідає фахівець зі справжніх божевільних історій Крейг Гіллеспі: він уже зняв «Я, Тоня» з Марго Роббі та зробив серіали «Пем і Томмі» про Памелу Андерсона і Томмі Лі й «Майк» про Майка Тайсона.

Прем’єра: 12 жовтня

Режисер: Крейґ Гіллеспі («Я, Тоня»)

У ролях: Пол Дейно («Нафта»), Сет Роген («Ніч перед похміллям»), Шейлін Вудлі («Велика маленька брехня»), Піт Девідсон («Бапкіс»)

«Портрет королеви»

Portrait of the Queen

Трейлер фільму «Портрет королеви»

Єлизавета ІІ в портретах

Документальний фільм про королеву Великої Британії Єлизавету ІІ до перших роковин її смерті – крізь призму відомих фотографів, які знімали її впродовж 70 років на престолі. 

Прем’єра: 12 жовтня

Режисер: Фабріціо Феррі

«Чиста гра»

Fair Play

Трейлер фільму «Чиста гра»

Пара

Як капіталізм руйнує родини – крізь призму однієї пари. Емілі й Люк працюють в одному приватному інвестиційному фонді й вирішують заручитися. Під укіс стосунки (й майбутній шлюб) ідуть, коли підвищення пропонують їй, а не йому. У головних ролях в еротичному фінансовому трилері – Олден Еренрайк із «Соло» й «Оппенгеймера» та Фібі Дайневор із «Бриджертонів». 

Де дивитися: Netflix

Прем’єра: 13 жовтня

Режисерка: Хлої Домон

У ролях: Олден Еренрайк («Соло. Зоряні війни. Історія»), Фібі Дайневор («Бриджертони»)

«Поховання»

The Burial

Трейлер фільму «Поховання»

Страшний суд

Джеремайя – власник великого похоронного бюро. Коли в нього намагаються забрати бізнес, він заручається підтримкою адвоката, який ще не програвав такі справи. Історію на основі реальних подій розігрують лауреати «Оскара» Томмі Лі Джонс і Джеймі Фокс.

Де дивитися: Amazon Prime

Прем’єра в Україні: 13 жовтня

Режисерка: Меггі Беттс

У ролях: Томмі Лі Джонс («Люди в чорному»), Джеймі Фокс («Джанго вільний»)

«Вбивці квіткової повні»

Killers of the Flower Moon

Трейлер фільму «Вбивці квіткової повні»

Новий фільм Скорсезе з Ді Капріо

На території племені осейджів у 1920-х роках знаходять нафту. Утім, серед щойно збагатілих корінних американців починається серія таємничих убивств. Мартін Скорсезе й Леонардо Ді Капріо взяли за основу засновану на реальних подіях однойменну книжку Девіда Ґренна, але акцент зробили не на детективі й тому, як ця справа сформувала чинне Федеральне бюро розслідувань, а на парі білого американця та лідерки осейджів. Це великий – 200-мільйонний і тривалістю в 3,5 години – фільм стримінгового сервісу Apple TV+, який з’явиться на платформі після кінотеатрального прокату. 

Прем’єра в Україні: 19 жовтня

Режисер: Мартін Скорсезе («Ірландець»)

У ролях: Леонардо Ді Капріо («Вовк із Волл-стрит»), Роберт Де Ніро («Таксист»), Лілі Гладстоун («Пси з резервації»), Джессі Племонс («Пуститися берега»)

 

«Тролі: Знову разом»

Trolls Band Together

Трейлер фільму «Тролі: Знову разом»

Реюніон

Третій мультфільм про тролів-музикантів – цього разу з возз’єднанням відомого бойз-бенду, для якого творці знову зібрали докупи гурт NSYNC на чолі з Джастіном Тімберлейком. 

Прем’єра в Україні: 19 жовтня

Режисер: Волт Дорн

 «Великий утікач»

The Great Escaper

Трейлер фільму «Великий утікач»

Останній фільм Майкла Кейна

89-річний ветеран Другої світової вирішує втекти з будинку для літніх людей, щоби відвідати Францію до ювілею висадки в Нормандії. «Великий утікач» – це останній фільм великого актора Майкла Кейна (принаймні він так каже!). 

Прем’єра в Україні: 19 жовтня

Режисер: Олівер Паркер («Агент Джоні Інгліш: Перезапуск»)

У ролях: Майкл Кейн («Темний лицар»)

«Літні татусі» 

Old Dads

Трейлер фільму «Літні татусі»

Перший фільм Білла Берра

Мало хто так препарує проблему непроговореної люті сучасних чоловіків, як стендап-комік Білл Берр. Після серії спешлів один із найуспішніших американських коміків покоління вирішив поговорити на цю тему й у кіно, знявши режисерський дебют для Netflix фільм про трьох чоловіків середнього віку, які роблять усе, щоб уникнути сеансу психотерапевта.

Де дивитися: Netflix

Прем’єра: 20 жовтня

Режисер: Білл Берр

У ролях: Білл Берр («Пуститися берега»), Боббі Каннавале («Ірландець»), Бокім Вудбайн («Рей»)

 «Голубиний тунель»

The Pigeon Tunnel

Трейлер фільму «Голубиний тунель»

Інтерв'ю шпигуна

Джон Ле Карре – певно, найвідоміший автор шпигунських романів у світі (наприклад, «Нічний адміністратор», «Маленька барабанниця», «Кравець із Панами»), який збирав матеріал для шпигунських романів із власного досвіду шпигуна. Британський письменник і колишній агент МІ6 помер у 2020 році, але до цього встиг дати останнє велике інтерв’ю документалісту Ерролу Моррісу. Морріс має «Оскар» за документальний фільм «Туман війни» про колишнього міністра оборони США Роберта Макнамару, окремі фільми він також присвятив Дональду Рамсфелду та Стіву Беннону. Що вийде, коли Морріс допитуватиме вже не воєнних злочинців (і просто поганців), а шпигуна?

Де дивитися: Apple TV+

Прем’єра в Україні: 20 жовтня

Режисер: Еррол Морріс («Тонка блакитна лінія»)

«В’єран Томіч: Паризький спайдермен»

Vjeran Tomic: The Spider-Man of Paris

На висоті

Документальний фільм про найбільше викрадання сучасного мистецтва в історії Франції – від першої особи. В’єран Томіч розповідає, як йому вдалося викрасти картини з Музею сучасного мистецтва в Парижі.

Де дивитися: Netflix

Прем’єра в Україні: 20 жовтня

Режисер: Джеймі Робертс

 «Ш.Т.Т.Л.»

Shttl

Трейлер фільму «Ш.Т.Т.Л.»

Перед війною

Штетл – це поселення, більшість населення якого становлять євреї. Один штетл в останній день до початку вторгнення німецької армії на територію сучасної Львівської області показують в українсько-французькому фільмі, який цьогоріч претендував на висунення від України на «Оскар». Французький режисер Еді Волтер робить центральним персонажем молодого хлопця, який залишив поселення і почав працювати на київській кіностудії, але на одну добу повертається додому, а всі сцени збирає докупи довгими планами без монтажних склейок.

Прем’єра в Україні: 26 жовтня

Режисер: Еді Волтер

У ролях: Моше Лобель, Петро Ніньовський, Анісія Стасевич, Сол Рубінек («Непрощенний»)

«П’ять ночей у Фредді»

Five Nights At Freddy’s

Трейлер фільму «П’ять ночей у Фредді»

Моторошно

«Фредді» – це піцерія з ігровими автоматами, у якій починає працювати новий охоронець. Звісно, він не знає, що на нього чекає. Горор випускають на основі однойменної відеогри. 

Прем’єра в Україні: 26 жовтня

Режисерка: Емма Таммі

У ролях: Джош Гатчерсон («Голодні ігри»), Меттью Ліллард («Скубі-Ду»)

«Продавці болю»

Pain Hustlers

Трейлер фільму «Продавці болю»

Сполучені Штати продовжують осмислювати опіоїдну кризу, яка забрала тисячі життів за останні роки, а Голлівуд продовжує випускати про це фільми та серіали. Після «Ломки» й «Таблетки від болю» за справу взялися Кріс Еванс та Емілі Блант: вони грають фахівців із маркетингу, які стимулювали лікарів виписувати пацієнтам опіоїдні препарати. 

Де дивитися: Netflix

Прем’єра в Україні: 27 жовтня

Режисер: Девід Єйтс («Гаррі Поттер та Орден Фенікса»)

У ролях: Кріс Еванс («Капітан Америка»), Емілі Блант («Оппенгеймер»)

«Ніч живих мерців»

Night of the Living Dead

Трейлер фільму «Ніч живих мерців»

Жахи, що стали каноном

Класика зомбі-жанру від Джорджа Ромеро, який, власне, і ввів термін «зомбі» в попкультурі. Стрічку 1968 року випускають у прокат до 55-го ювілею зомбі-горору.

Прем’єра в Україні: 26 жовтня

Режисер: Джордж Ромеро («Світанок мерців»)

У ролях: Двейн Джонс, Джудіт О'Ді, Карл Гардман, Мерилін Істман

Обкладинка: Apple TV+