The Village Україна розповідає про кінопрем’єри, на які ми чекаємо у вересні. Раніше ми розповідали про фільми серпня, липня, червня й травня, а також найкращі фільми 2022 року.

«Я, Ніна»

Lucky Girl 

Трейлер фільму «Я, Ніна»

Яніна

Ніна Сокіл – успішна телеведуча, кар’єру якої ставить на паузу хвороба. Телеведуча Яніна Соколова поборола рак і написала про це книжку, адаптувала її як фільм режисерка Марися Нікітюк, яка до цього зняла фільм «Коли падають дерева» і стала співсценаристкою «Додому». 

Прем’єра в Україні: 7 вересня

Режисерка: Марися Нікітюк («Коли падають дерева»)

У ролях: Ксенія Хижняк, Максим Панченко («Червоний. Без лінії фронту»), Олексій Тритенко («Я працюю на цвинтарі»)

 «Монахиня 2»

the Nun 2

Трейлер фільму «Монахиня 2»

Постом і молитвою 

Сестра Айрін знову повинна боротися зі злими духами в спінофі серії горорів «Закляття». У головній ролі – американська акторка українського походження Таісса Фарміга. 

Прем’єра в Україні: 7 вересня

Режисер: Майкл Чавес («Закляття 3: За велінням диявола»)

У ролях: Таісса Фарміга («Монахиня»), Сторм Рід («Ейфорія»)

 «Привиди у Венеції»

 A Haunting In Venice

Трейлер фільму «Привиди у Венеції»

Карнавал 

Венеція, палацо з привидами й спіритичний сеанс, який йде не за планом. «Привиди у Венеції» – це третя частина пригод Еркюля Пуаро у виконанні Кеннета Брани після «Вбивства у «Східному експресі» й «Смерть на Нілі». Цього разу найвідоміший бельгійський детектив складає компанію передусім розкішним жінкам: лауреатці «Оскара» Мішель Єо, генію сучасної американської комедії Тіні Фей і зірці серіалу «Кличте мого агента» Каміль Коттен. 

Прем’єра в Україні: 14 вересня

Режисер: Кеннет Брана («Вбивство у «Східному експресі»)

У ролях: Кеннет Брана («Тенет»), Мішель Єо («Усе завжди і водночас»), Каміль Коттен («Кличте мого агента»), Тіна Фей («Студія 30»)

 «Ікло»

Kynodontas

Трейлер фільму «Ікло»

Зуб даю 

Батьки виховують дітей в ізоляції, не дозволяючи їм залишити дім, поки в них не випаде ікло. Грецький режисер Йоргос Лантімос заявив про себе в США із «Лобстером» й «Убивством священного оленя», вийшов в голлівудський мейнстрим із «Фавориткою», а після цьогорічних «Нещасних», здається, вийде на пік. До цього він зняв серію фільмів у рідній Греції, серед яких виділяється «Ікло», що у 2011 році було номіноване на «Оскар» як найкращий закордонний фільм. «Артхаус Трафік» випускає «Ікло» в український прокат.

Прем’єра в Україні: 14 вересня

Режисер: Йоргос Лантімос («Фаворитка»)

У ролях: Христос Стергіоглу, Мішель Веллі, Ангелікі Папуліа

 «Граф»

El Conde

Трейлер фільму «Граф» 

Піночет-вампір

Чилійський диктатор Августо Піночет насправді не помер, тому що він 250-річний вампір, який продовжує жадати крові. «Граф» – це повернення додому в багатьох сенсах для чилійського режисера Пабло Ларраїна, який взяв паузу в дослідженні складних жіночих характерів із «Джекі» й «Спенсер». 

Де дивитися: Netflix

Прем’єра в Україні: 15 вересня

Режисер: Пабло Ларраїн («Джекі»)

У ролях: Джеймі Вадель, Глорія Мюнхмеєр, Альфредо Кастро

 «Нестримні 4»

Expend4bles 

Трейлер фільму «Нестримні 4»

Сталлоне проти Стейтема

Серія «Нестримні» починалася з простого запитання, що буде, якщо зібрати в одному фільмі головних зірок бойовиків 1980-х і 1990-х? До четвертої частини від команди відсіялися Арнольд Шварценеггер, Джет Лі й Міккі Рурк, а головним героєм зробили персонажа Джейсона Стейтема, який буде з’ясовувати стосунки зі своєю колишньою у виконанні Меган Фокс. На відміну від третьої частини, четверта знову матиме вікове обмеження від 18 років, тому, крім Стейтема і Сталлоне, чекаємо на реалістичний екшн.

Прем’єра в Україні: 21 вересня

Режисер: Скотт Во («Need for Speed: Жага швидкості»)

У ролях: Джейсон Стейтем («Карти, гроші, два стволи»), Сильвестр Сталлоне («Роккі»), Меган Фокс («Трансформери»), 50 Cent

 «Реаліті»

Reality

Трейлер фільму «Реаліті»

Злив

Реаліті Віннер вирішила присвятити життя службі своїй державі, але в Агенції національної безпеки США її використовують лише як перекладачку з афганської. Коли Віннер отримує доступ до інформації про можливе втручання Росії в американські вибори, вона вирішує злити інформацію журналістам. Реальну історію вісл-бловерки режисерка Тіна Саттер подає в камерному фільмі, заснованому на прямих розшифровках допитів Віннер. У головній ролі – зірка «Ейфорії», «Білого лотоса» й дворазова номінантка на «Еммі» Сідні Свіні.

Прем’єра в Україні: 21 вересня

Режисерка: Тіна Саттер

У ролях: Сідні Свіні («Ейфорія»), Джош Хемілтон («13 причин чому»)

 «Репродукція майбутнього»

The Pod Generation 

Трейлер фільму «Репродукція майбутнього»

При надії

У недалекому майбутньому науковці знаходять альтернативу вагітності – виношувати дитину можна не в лоні, а в спеціальному контейнері, який можна носити на животі. «Репродукція майбутнього» – це фільм з Емілією Кларк і Чиветелом Еджіофором у ролі пари, що чекає на дитину (і в процесі переосмислює, що взагалі таке батьківство). Режисеркою стрічки стала Софі Барт, яка знімала «Мадам Боварі» з Мією Васіковскою, а оператором – американський фахівець українського походження Андрій Парех

Прем’єра в Україні: 21 вересня

Режисерка: Софі Барт («Мадам Боварі»)

У ролях: Емілія Кларк («Гра престолів»), Чиветел Еджіофор («12 років рабства»)

 «Євродонбас»

Eurodonbas

Трейлер фільму «Євродонбас»

Український європейський Донбас

До війни Донбас здебільшого асоціювався з шахтами, робітничим класом і ностальгією за радянськими часами. Але, наприклад, перші лікарні й парки в Маріуполі будували американці, а одних тільки німецьких поселень у регіоні налічують понад 100. Документальний фільм «Євродонбас» показує історію Донецької й Луганської областей крізь призму європейських й американських підприємців, які освоювали й індустріалізували їх із 19 століття. Режисер стрічки – Корній Грицюк, який до цього зняв «2020. Безлюдна країна» й «Поїзд «Київ – Війна». 

Прем’єра в Україні: 28 вересня

Режисер: Корній Грицюк («2020. Безлюдна країна»)

 «Дивовижна історія Генрі Шугара»

The Wonderful Story of Henry Sugar

Новий фільм Веса Андерсона на Netflix

Цирковий артист має дивовижну здібність – бачити без очей. Це гарна можливість махлювати в азартних іграх, думає Генрі Шугар і вирішує отримати цю здібність й сам. Дивовижну історію на основі однойменного оповідання Роальда Дала розповідає режисер Вес Андерсон, це перший проєкт автора «Сімейки Тененбаум» й «Астероїд-Сіті» для стримінгового сервісу Netflix.  

Де дивитися: Netflix

Прем’єра в Україні: 27 вересня

Режисер: Вес Андерсон («Готель «Гранд Будапешт»)

У ролях: Бенедикт Камбербатч («Доктор Стрендж»), Дев Пател («Мільйонер із нетрів»), Рейф Файнс («007: Координати «Скайфол»), Бен Кінгслі («Ганді»)

 «Творець»

The Creator

Трейлер фільму «Творець»

ШІ

Джошуа – колишній спецназівець, який втратив дружину, але не має часу горювати, тому що наближається війна людства проти штучного інтелекту. Та що, якщо носієм усього ШІ виявляється дитина? «Творець» – це новий фільм Ґарета Едвардса, який після несподіваного хіта «Монстри» зняв нову «Ґодзіллу», а тоді (майже) зняв приквел «Зоряних війн» «Бунтар Один». У головній ролі в «Творці» – Джон Девід Вашингтон, якого після «Чорного куклукскланівця» й «Тенета» якось незручно називати сином Дензела Вашингтона. 

Прем’єра в Україні: 28 вересня

Режисер: Ґарет Едвардс («Бунтар Один. Зоряні війни. Історія»)

У ролях: Джон Девід Вашингтон («Тенет»), Джемма Чан («Вічні»), Кен Ватанабе («Початок»)

 «Пила X»

Saw X

Зіграймо в гру?

Десята частина серії горорів «Пила» з головним антагоністом франчайзу Джоном Креймером у головній ролі. Події відбуваються між першими двома фільмами, коли він намагається вилікуватися від раку, але розуміє, що лікарі вводять його в оману. 

Прем’єра в Україні: 28 вересня

Режисер: Кевін Гройтерт («Пила 3D»)

У ролях: Тобі Белл, Шоні Сміт

Обкладинка: Netflix