Держкіно призначило нового в.о. гендиректора «Довженко-Центру». 

Юлія Каждан, яку призначали раніше, відмовилася виконувати свої професійні обов’язки. 

«Каждан пояснює своє рішення булінгом, якого вона зазнала, приниженням честі й гідності, переходом на особистості й, зокрема, погрозами, які їй періодично надходять», – розповідають у Держкіно.

Тепер новим виконувачем обов’язків генерального директора стане кінокритик Андрій Алферов.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Довженко-Центр» – найбільший кіноархів України. У структурі центру також діють фільмофонд, Музей кіно, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», кінолекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.


У 2022 році «Довженко-Центр» перейшов у підпорядкування Держкіно (попри те, що в центрі просили цього не робити). До цього, від моменту створення в 1994-му, центр підпорядковувався Міністерству культури.

Улітку 2022 року Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому «Довженко-Центрі» вважають, що це де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву. У Держкіно заявили, центр є лише зберігачем фільмофонду, а не самим фільмофондом, а наказ не передбачає ліквідацію центру, а «лише його реорганізація».


2 листопада 2022 року Держкіно призначило тимчасового в.о. генерального директора «Довженко-центру», а Олену Гончарук відсторонило від її посади за «неналежне виконання обовʼязків». У «Довженко-Центрі» назвали такі дії «рейдерським захопленням» і заявили, що чинитимуть спротив наказам і діям, які несуть загрозу цілісності інституції.


10 листопада в «Довженко-Центрі» почалися слідчі дії й обшуки поліції й СБУ, 14 листопада на першому поверсі облаштували коворкінг, щоби працювати й «наглядати за слідчими діями». Однак у цей день обшуків не було.

15 листопада Держкіно скасувало реорганізацію «Довженко-Центру», призупинивши дію відповідного наказу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі