Фонд держмайна готує два з чотирьох корпусів «Довженко-Центру» до приватизації, повідомила артоглядачка Лєна Чиченіна.

На підтвердження своїх слів Чиченіна оприлюднила лист від Фонду до «Довженко-Центру» з проханням підготувати документи на приватизацію двох корпусів площею 3000 й 6000 квадратних метрів. 

У цих корпусах  офіси, які «Довженко-Центр» здавав в оренду, пише Чичеріна. На кошти, зароблені з оренди, зокрема, робили ремонт у приміщеннях центру.

Про головний корпус «Довженко-Центру» в документах не йдеться.

Фото: «Довженко-Центр»

Про рішення приватизувати корпуси Фонд держмайна повідомив улітку 2021 року. Колектив «Довженко-Центру» тоді виступив проти й вимагав від Мінкульту скасувати рішення. Дохід від здачі в оренду двох корпусів приносить 50% річного валового доходу центру і становить близько 15 мільйонів гривень на рік, відзначала команда. У «Довженко-Центрі» заявляли, що, віддавши корпуси на приватизацію, Мінкульт хоче довести інституцію до банкрутства.


«Довженко-Центр» – найбільший кіноархів України. У структурі центру також діють фільмофонд, Музей кіно, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», кінолекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.

У 2022 році «Довженко-Центр» перейшов у підпорядкування Держкіно (попри те, що в центрі просили цього не робити). До цього, від моменту створення в 1994-му, центр підпорядковувався Міністерству культури.


Улітку 2022 року Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому «Довженко-Центрі» вважають, що це де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву. Наказ передбачає, що всі фільми з колекції й майно треба передати державній установі «Науковий центр кінематографії України». Крім того, зі структури центру має бути виокремлено ДП «Українська анімаційна студія», якій передуть авторські права на українську анімацію.

У Держкіно заявили, центр є лише зберігачем фільмофонду, а не самим фільмофондом, а наказ не передбачає ліквідацію центру, а «лише його реорганізація». На думку, Держкіно це рішення дозволить «Довженко-Центру» «приділити більшу увагу розвитку музейної справи та кінокультури».


Мінкульт, якому раніше підпорядковувався «Довженко-Центр», заявив, що стурбований загрозою цілісності його колекції, й ініціював обговорення з Кабміном долі цієї інституції. Кабмін у відповідь пропонує зробити правонаступником майнових і немайнових прав «Довженко-Центру» «Українську кіностудію анімаційних фільмів» («Укранімафільм»), яку ліквідували у 2019 році та приєднали до центру.

Проти «реорганізації» «Довженко-Центру» виступили культурні інституції й представники кіноспільноти. Звернення до президента оприлюднила Асоціація європейських кіноархівів.

Після оприлюднення наказу зʼявилися припущення, що справжня мета «реогранізації» віддати під забудову будівлю центру. Однак забудовник A Development стверджує, що не планує ТРЦ на місці «Довженко-Центру».

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради наприкінці серпня рекомендував Кабміну й Держкіно скасувати наказ про реорганізацію «Довженко-Центру».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі