Команія A Development, яка будує поряд із «Довженко-Центром» мультифункціональний комплекс White Lines, стверджує, що не планує робити ТРЦ на місці центру.

«Будівництво мультифункціонального житлового комплексу White Lines вже на завершальному етапі, ТРК буде розташований в стилобатній частині ЖК – між трьох веж. У проєкт нашого комплексу будівля «Довженко-Центру» не входить та залишається у власності держави», – заявили в команії.

Візуалізація, що передбачає збереження «Довженко-Центру»

Там додали, що кілька років тому погодили з керівництвом центру проєкт договору організації містобудівної діяльності.

Згідно з ним, A Development мала:

  • виконати реконструкцію та утеплення фасадів центру,
  • зробити благоустрій внутрішнього двору центру,
  • відремонтувати бомбосховище й пристосувати його під резервне фільмосховище.

Обсяг інвестицій, за даними девелопера, складав близько 27 мійльйонів гривень.

«Зі своєї сторони, центр надавав згоду про надбудову металевої конструкції над бомбосховищем, яка дозволяла нам зберегти єдину візуальну лінію фасаду мультифункціонального житлового комплексу White Lines», – сказали в A Development.

Пропозицію про укладення договору компанія направила центру наприкінці 2020 року, той направив проєкт на розгляд до Мінкультуру. «На превеликий жаль, проєкт договору досі не було погоджено Міністерством культури», – сказали в девелоперській компанії.

Колишній директор «Довженко-Центру» Іван Козленко в інтервʼю LB.ua розповідав про ці домовленості із забудовником: «Ми погодили компромісні межі ділянок, місто забрало в нас цей шматок на 1,8 га, винесло на голосування в Київраду і передало в оренду власнику будівель на 25 років, після чого почалось будівництво [ЖК White Lines поряд із будівлею центру]. Була домовленість, що якщо ми підемо на компроміс, забудовник зробить для нас низку інвестицій, які, як я вже казав, стосуються капітального ремонту фасаду, утеплення і будівництва сучасного фондосховища. Тобто того, що держава тут ніколи не робила».

Водночас у лютому 2022 року Київська прокуратура звинуватила забудовника A Development у незаконному захопленні ділянки, яка належить «Довженко-Центру», для будівництва.


«Довженко-Центр» – найбільший кіноархів України. У структурі центру також діють фільмофонд, Музей кіно, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», кінолекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.

У 2022 році «Довженко-Центр» перейшов у підпорядкування Держкіно (попри те, що в центрі просили цього не робити). До цього, від моменту створення в 1994-му, центр підпорядковувався Міністерству культури.

Улітку 2022 року Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому «Довженко-Центрі» вважають, що це де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву. Наказ передбачає, що всі фільми з колекції й майно треба передати державній установі «Науковий центр кінематографії України». Крім того, зі структури центру має бути виокремлено ДП «Українська анімаційна студія», якій передуть авторські права на українську анімацію.

У Держкіно заявили, центр є лише зберігачем фільмофонду, а не самим фільмофондом, а наказ не передбачає ліквідацію центру, а «лише його реорганізація». На думку, Держкіно це рішення дозволить «Довженко-Центру» «приділити більшу увагу розвитку музейної справи та кінокультури».

Мінкульт, якому раніше підпорядковувався «Довженко-Центр», заявив, що стурбований загрозою цілісності його колекції, й ініціював обговорення з Кабміном долі цієї інституції.

Проти «реорганізації» «Довженко-Центру» виступили культурні інституції та представники кіноспільноти.

Візуалізація, що передбачає будівництво ТРЦ на місці «Довженко-Центру»

Після оприлюднення наказу зʼявилися припущення, що справжня мета «реогранізації» віддати під забудову будівлю центру.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: A Development