ЕкоА це точно екологічно? 7 текстів про свідоме ставлення до довкілля
Розбираємося, що таке грінвошинг і чи безпечні сміттєспалювальні заводи
Протягом 2019 року ми продовжували розбиратися в питаннях екології й свідомого споживання. Зокрема, дізнавалися, що може бути причиною закриття мережі сортування, наскільки екологічним є штучне хутро та як Швеція зменшила площу сміттєвих полігонів до 1% території країни. Збираємо добірку текстів, які допоможуть глибше розібратися в темі свідомого ставлення до довкілля.
Раніше ми також згадували 20 новин, які вплинули на екологію у 2019 році.
Сміттєспалювальні заводи – це ок? Досвід Швеції й України
З 2005 року у Швеції заборонили викидати на полігон органічні чи придатні для спалення відходи. Сьогодні менше 1% території країни займають сміттєві полігони. В Україні ж на полігони йде 94,4% сміття. У Швеції на сміттєспалювальні заводи припадає близько половини загальної кількості відходів країни. Завдяки спалюванню шведи виробляють опалення й електроенергію. Єдиний сміттєспалювальний завод в Україні – «Енергія» – знаходиться в Києві.
Розбираємося, як відбувається спалювання сміття у Швеції та в Україні й наскільки це безпечно.
Я закрив мережу сортування сміття, й ось чому
Близько двох років проєкт EcoSort давав можливість сортувати сміття біля будинків – встановлював біля них контейнери для збору паперу й ПET-пляшок. У липні 2019 року засновник проєкту Юрій Жуков вирішив закрити мережу для сортування. На його думку, у сортуванні немає екологічного складника, оскільки воно не зменшує використання ресурсів і дає людям внутрішнє право використовувати упаковку у великій кількості.
Спілкуємося з Юрієм Жуковим про причини закриття EcoSort й альтернативний погляд на сортування сміття.
Наскільки екологічне штучне хутро
Штучне хутро не таке екологічне, як може здатися на перший погляд. Його виготовляють із синтетичних матеріалів: акрилу, поліестеру, нейлону – які однаково шкодять природі. Наприклад, під час прання кожна синтетична річ виділяє близько 2 000 частинок пластику, які потім потрапляють у водойми й таким чином завдають шкоди їхнім мешканцям і людям. Крім того, штучне хутро, потрапляючи на сміттєзвалище, розкладатиметься до тисячі років.
Запитуємо екоекспертку, наскільки екологічне штучне хутро та чи є альтернативи, які справді здатні зменшити негативний вплив на довкілля.
Це ресторан, який зменшує фудвейст
K-MÄRKT – шведський ресторан, який зменшує кількість харчових відходів. Його заснували троє кухарів, які працювали в ресторанах із зірками Michelin. Тут немає меню, обід подають лише три години й ніхто не знає, що пропонуватимуть наступного дня. Причина в тому, що кухарі ресторану не замовляють певні продукти в постачальників, а запитують їх, які продукти можуть втратити термін придатності найближчим часом. З них і готують усі страви ресторану у форматі шведського столу.
Ми відвідали K-Märkt у Стокгольмі й запитали його співзасновника Йенса Долка про те, як це створювати ресторан, який зменшує фудвейст.
Як у гуртожитку студенти відкрили сортувальню сміття. І закрили
У 2018 році група студентів, які живуть у гуртожитку Інституту міжнародних відносин університету Шевченка, вирішила відкрити сортувальню сміття. Проєкт тривав приблизно чотири місяці: за цей час студенти назбирали майже тонну вторсировини й заробили близько 1,7 тисячі гривень. На літо проєкт призупинили, а після канікул адміністрація попросила прибрати баки для збору вторсировини з кухонь гуртожитку. Тепер студенти індивідуально сортують сміття у власних кімнатах.
Студенти розповідають, як налагодили систему сортування в гуртожитку й чому проєкт довелося припинити.
Грінвошинг: як бренди вдають, що вони «еко»
«Грінвошинг» – форма маркетингу, у якій зробили акцент на екологічність товару. Найчастіше його використовують недобросовісні виробники для створення eco-friendly іміджу бренду. Фактично грінвошинг є у всіх сферах життя й побуту: від нібито екологічних будівельних матеріалів, косметики та їжі до великих рекламних кампаній, що спекулюють на використанні зеленого кольору й асоціаціях з природою.
Разом із екоекспертами розбираємося, як бренди вводять в оману «зеленим маркетингом» й чому не варто вірити в приставку «еко».
Чи безпечний пластик для зберігання їжі?
У 2018 році Єврокомісія ввела нові суспільні правила, якими пропонує регулювати виробництво й утилізацію одноразових пластикових виробів. Зокрема, у Єврокомісії пропонують заборонити використання пластикового посуду, пластикових приборів і коктейльних соломинок. Таким чином хочуть зменшити кількість пластику в довкіллі.
Крім шкоди довкіллю, пластиковий посуд може здійснювати негативний вплив на організм людини. Дізнаємося, які наслідки може мати використання пластику для зберігання їжі та що варто знати, аби правильно вибрати тару.
Коментарі
Підписатись