У 2018 році Єврокомісія ввела нові суспільні правила, якими пропонує регулювати виробництво та утилізацію одноразових пластикових виробів. Зокрема, у Єврокомісії пропонують заборонити використання пластикового посуду, пластикових приборів та коктейльних соломинок. Таким чином хочуть зменшити кількість пластику в довкіллі. В Україні теж є ініціативи, спрямовані на скорочення використання пластику. Наприклад, в Одеський області винайшли одноразовий посуд із подрібненого очерету, який є безпечнішим для здоров’я, ніж його пластиковий аналог. Такий посуд розкладається за півтора місяця та значно менше шкодить довкіллю.

Окрім шкоди довкіллю, пластиковий посуд може здійснювати негативний вплив на організм людини. The Village Україна спілкується з екоактивістами і завідувачем хімічної лабораторії Інституту громадського здоров’я та дізнається, які наслідки може мати використання пластику для зберігання їжі та що варто знати, аби правильно вибрати тару.

Ілюстрації: Анна Шакун

Анна Понікарчук

Співзасновниця zero-waste крамниці OZERO


Анастасія Мартиненко

Співзасновниця zero-waste крамниці OZERO


Чи безпечно користуватися одноразовим посудом?

Ми зараз живемо в так званій пластиковій ері. Цей матеріал використовують для всього підряд через його дешевизну та легкість. Проте вже є велика кількість досліджень, що доводять небезпечність пластику. Під дією температури або часу він може виділяти в напої або продукти шкідливі хімічні речовини. На нашу думку, будь-який пластик є небезпечним при контакті з їжею, особливо якщо на ньому є подряпини, які з часом неминуче з’являться.

Одноразовий посуд небезпечний тим, що вводить нас в оману, нібито користуватися одноразовими речами – норма сучасного життя. Я згодна з тим, що інколи це необхідність, проте «одноразова» культура, що її нав’язують з телеекранів, веде нас до катастрофи.

Щодня лише в Києві викидають мільйон одноразових «бумастикових» склянок (паперовий посуд із шаром пластику всередині – ред.), трубочок та пакетів. І тут нас чекає ще одна небезпека, оскільки все це потрапляє на полігони й у річки. Розкладаючись під дією сонячних променів та опадів на мікропластик, увесь одноразовий посуд знаходить шлях до нашого столу через воду, що ми п’ємо, та їжу, яку споживаємо.

Одноразовий посуд переважно виготовляють із трьох типів пластику: це поліетилен терефталат, або PET («1»), поліпропілен, або PP («5»), полістирол, або PS («6»). З них умовно безпечний – поліпропілен. З двома іншими все складніше.

PET призначений тільки для одноразового використання (наприклад, для пластикової пляшки для води). З часом цей пластик виділяє хімічні речовини у воду, які несприятливо впливають на здоров’я. Ці процеси також відбуваються при нагріванні – якщо пластикову пляшку залишити на сонці або, наприклад, в автомобілі.

Полістирол вважається небезпечним пластиком. Стирол, зокрема хімікат бензен у його складі, при контакті з очима, шкірою, травною системою та легенями викликає рак.

І, звичайно ж, одноразовий пластиковий посуд не призначений для нагрівання.

Які маркування можуть бути на пластику

Щоб перевірити безпечність пластику, спочатку треба знайти маркування на ньому. Зазвичай це цифра у трикутнику або літери.

поліетилентерефталат. Дешевий пластик. Його використовують в одноразових бутлях для води, олії, пива, кетчупів тощо. Недоліки: має невисоку бар’єрну здатність – може пропускати UF-промені та кисень. Тільки для одноразового використання. При повторному може виділяти хімію.

поліетилен Високої щільності. Використовують для пакування молока, виготовлення каністр, кришок, банок для косметики. Має високу щільність. Піддається переробці. Але при повторному використанні шкідливий.

полівінілхлорид. Використовують для виготовлення віконних рам, упаковки ліків, флаконів для косметики, термоплівки. Шкідливий для організму.

поліетилен низької щільності. Використовують для виготовлення харчової плівки та пакетів, бутлів для води. Виділяє шкідливі хімічні речовини при контакті з жирними та гарячими продуктами. Переробляється.

поліпропілен. З нього виробляють стакани, контейнери та банки для йогуртів. Переробляється.

полістирол. Виробляють з нього лотки, баночки, пінопласт, лотки для яєць, підкладки для м’яса. Шкідливий для організму – може виділяти в їжу естроген, який негативно впливає на дітонародження.

інші суміші пластику та полімерів. Можуть використовувати для упаковки сиру, кави, корму для котів. Не піддаються переробці.

Виріб відповідає європейським стандартам якості для споживачів та довкілля

Пластикова тара, що придатна для зберігання їжі

Матеріал піддається переробці

Можна використовувати для нетривалого підігріву в мікрохвильовці

На що звертати увагу при купівлі продуктів у пластиковій тарі?

Треба обов’язково перевіряти маркування. Якщо говорити про воду – багаторазові 19-літрові бутлі для води виготовлені з пластику з маркуванням «7» PC – полікарбонат. Цей тип пластику вважають токсичним, він не призначений для контакту з харчовими продуктами та водою. Тому радимо замовляти воду в скляних або сталевих бутлях, і добре, що у великих містах уже є такі компанії. Сподіваємося, кількість їх зростатиме.

Одноразові пляшки з-під води в жодному разі не можна використовувати повторно. І хоча виробник запевняє у їхній безпечності принаймні на одне використання, ми б радили віддавати перевагу багаторазовому посуду.

А щодо молочки – варто обирати хоча б той пластик, який можна здати на переробку (прозорий PET «1» або HDPE «2»). А ще краще – купувати молоко у склі.

До речі, по всьому світу нині повертається так званий стиль молочника, тобто молочні продукти (та інші продукти і товари, навіть морозиво) можна замовляти у зворотній тарі (пляшці, яку треба згодом повернути виробнику в обмін на нову – ред.), як це було колись.

Наприклад, є знайомий молочник, у якого купуємо козяче молоко та сир, і маємо з ним в обігу кілька скляних банок. Безсумнівно, всі ми прийдемо до такої системи, коли вимагатимемо від виробників якісне пакування.

На що треба звернути увагу при виборі багаторазового пластикового контейнера?

Якщо є потреба у пластикових судочках – обирайте тільки поліпропілен PP («5»), обов’язково шукайте маркування у трикутничку на самому контейнері та його кришці.

Але ми радимо користуватися непластиковими альтернативами – це кераміка, скло, харчова сталь (з маркуванням «18/8» або «18/10»). Такі матеріали слугуватимуть набагато довше. Ба більше, скло та кераміку можна безпечно нагрівати.

Коли у нас ще не було якісних сталевих контейнерів – користувалися звичайними скляними банками. В них можна одразу купувати продукти в магазині та на ринку, зберігати їх у холодильнику, а також возити з собою.

Які продукти не варто зберігати у пластиковій тарі?

Жирні продукти (олія, риба та ін.)

Олії можна купувати в склі. Або вдома для довгого зберігання переливати у скляні пляшки.

Алкоголь

Особливо пиво та газовані напої.

Оцет

Оцет вступає в доволі агресивну реакцію з пластиком. Вживати його після контакту з пляшкою в їжу небезпечно.

Гаряче

Ми намагаємось у своєму побуті не зберігати в пластику жодних продуктів. І навіть заморожуємо їжу в скляних банках або в натуральних мішечках. Низькі температури так само, як і високі, відкривають хімікатам дорогу до наших продуктів.

Маріанна Бойко

Екоблогерка, тренерка з екологічного мислення, радіоведуча


Будь-який пластик вступає в хімічну реакцію, і його мікрочастинки потрапляють у їжу. На сьогодні вчені виявили, що в людському організмі можуть накопичуватися дев’ять різновидів пластику.

Виробники радять дивитися на позначки та використовувати посуд відповідно до них. Наприклад, якщо немає позначки, що можна застосовувати для гарячих напоїв, краще цього не робити, бо може вивільнитися бісфенол А. Він шкідливий для здоров’я людини. Я раджу максимально уникати будь-якого пластику. Найкраще віддавати перевагу посуду зі скла, глини, кераміки.

Але якщо не можете обійтися без пластику, то рекомендую:

  • обирати більш щільний пластик для пакування;
  • віддавати перевагу багаторазовим контейнерам і пляшкам;
  • не використовувати одноразовий посуд удруге.

Якщо ви придбали воду в пластиковій пляшці – не кидайте її, не піддавайте будь-яким деформаціям. Також важливо уникати прямих сонячних променів, не залишати на підвіконні чи в машині, щоб вода не нагрівалася.

Олександр Михайлович Голіченков

завідувач лабораторії безпеки хімічних матеріалів Інституту громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва Національної академії медичних наук України


Одноразовий пластиковий посуд безпечний, якщо його не використовувати повторно. Дослідження щодо того, чому не можна одноразовий пластик застосовувати багато разів, у нас не проводили. Вважається, що під час повторного використання в ньому може порушуватися цілісність хімічного складу.

Щодо термічного впливу – залежить від конкретного посуду та його призначення, на ньому має бути написано, яку температуру він витримує. Тобто гарячий чай на якийсь час у такий посуд наливати можна. Він, як правило, тримає температуру до 100°C, може, трошки більше. Нічого страшного від нагрівання пластику з вами не станеться.

Потрібно звертати увагу на маркування на будь-якому пластику. Для багаторазового використання краще обирати посуд з поліпропілену (PP). З приводу продуктів, які можна зберігати, то знов-таки зважайте на матеріал, з якого виготовлений посуд, і хімічні добавки, що до нього входять, – він може мати свої обмеження для контакту з певними продуктами. Наука не стоїть на місці – склад тари постійно вдосконалюють.

Загалом вас пластиком лякають даремно, і на сьогодні це доволі безпечний матеріал. Але скажемо так: якщо пластик призначений тільки для холодної продукції, то гарячу в ньому зберігати не варто. На кожен товар є нормативна документація, яку ви можете запросити у виробника. В ній має бути вказано строки зберігання виробу та його хімічні властивості. Виробник зазвичай дає гарантійний термін: якщо написано, що він становить рік експлуатації, то безпечність використання поширюється тільки на цей термін, не більше.