Щоб припинити експлуатацію та вбивство тварин заради натурального хутра, від його використання продовжують відмовлятися світові бренди – ChanelGucci, Armani, Versace, Michael Kors. Українські дизайнери теж не залишаються осторонь: хутро не використовуватимуть Andre Tan, Ksenia Schneider, Elena Burenina, Paskal та інші. На заміну натуральному в тренді на подіумі та у мас-маркеті – штучне хутро.

На жаль, штучне хутро не таке екологічне, як може здатися на перший погляд. Його виготовляють із синтетичних матеріалів – акрилу, поліестеру, нейлону, які все одно шкодять природі. Наприклад, під час прання кожна синтетична річ виділяє близько 2 000 частинок пластику, які потім потрапляють у водойми і, таким чином, завдають шкоди їх мешканцям і людям. Крім того, штучне хутро, потрапляючи на сміттєзвалище, розкладатиметься до тисячі років.

The Village Україна запитує екоекспертку, наскільки екологічне штучне хутро і чи є альтернативи, які справді здатні зменшити негативний вплив на довкілля.


Лада Полтавська

екоекспертка, авторка Telegram-каналу My Eco Routine

Разом з бажанням стати більш свідомими та відповідальними щодо навколишнього середовища з’являється розуміння: яких би зусиль ми не докладали, завжди маємо обирати між екологічністю та етичністю, особливо коли йдеться про одяг. Якому взуттю віддати перевагу – з натуральної шкіри чи екошкіри? Купити светр з натуральної вовни чи акрилу? А що ж штучне хутро?

Світова тенденція відмови від використання натурального хутра брендами через жорстокість і неетичність виробництва лише набирає обертів. Стелла Маккартні стала однією з перших, хто вирішив повністю відмовитися від хутра та шкіри, замінивши їх штучними матеріалами. Вів’єн Вествуд активно займається розробкою альтернативних тканин. До них долучилися й інші компанії: Gucci, Michael Kors, Jimmy Choo, Ralph Lauren, Calvin Klein. Навіть ритейлер Net-A-Porter більше не продаватиме хутряні вироби, віддаючи перевагу штучному хутру та речам з перероблених матеріалів.

Але наскільки екологічне штучне хутро і чи є альтернативи, які здатні зменшити негативний вплив на довкілля і водночас залишатися етичними?

Є стереотип, що натуральне хутро швидко розкладається. Це було б так, якби при виробництві воно не проходило хімічної обробки. Для збереження хутра використовують багато токсичних речовин: формалін, формальдегід, фарби на основі ціаніду, що стримують процес розкладання. Своєю чергою, штучне хутро низької якості, яке все частіше можна побачити в мас-маркеті, опинившись на сміттєзвалищі, майже не розкладається, отруюючи ґрунт, підземні води і навіть повітря, викидаючи в атмосферу тонни небезпечних речовин. Та не все так погано.

У далекому 2011 році нідерландська компанія CE Delft провела дослідження щодо екологічного впливу різних матеріалів, порівнявши натуральне хутро з бавовною, акрилом, поліестером і вовною. Виявилося, що виробництво натурального хутра має найгірший вплив майже за всіма екологічними показниками, серед яких: кліматичні зміни, небезпечні викиди та евтрофікація (заболочення). Далі йшла вовна, за нею котон (через надмірне споживання води) і лише наприкінці – поліестер і поліакрил. Виходить, штучне хутро, яке зазвичай складається із 70% акрилу і 30% бавовни, більш екологічне і здійснює менший вплив на довкілля.

Що ми як споживачі можемо зробити для того, аби вберегти себе і планету? Найкращим рішенням буде купувати речі в невеличких локальних брендів, тим самим зменшуючи вуглецевий слід і кількість викидів парникових газів під час транспортування. Також звернути увагу на ресейлінг і, якщо є бажання, шукати інші альтернативи. Наприклад, український бренд Devohome створює хутро з коноплі, а компанія Ecopel розробляє хутро із вторинного пластику.


Фото: обкладинка - Zara; 1 - Zara; 2 - Mango.