Першу чергу Національного військового кладовища планують відкрити до кінця року, повідомили у Міністерстві у справі ветеранів.

Будівництво кладовища відбудеться в кілька етапів. 

У першій черзі планують будувати сектор традиційних поховань, колумбарій, площу, де буде відбуватися прощання з воїнами, і необхідні споруди для організації поховань.

Наразі для визначення генерального проектувальника вже оголошено відкритий тендер. Кладовище буде розташоване у Фастівському районі на території вздовж автомобільної дороги М05 «Київ – Одеса». Земельна ділянка перебуває в державній власності та має загальну площу понад 200 гектарів.

   

Національне військове меморіальне кладовище почнуть будувати в листопаді. Це експериментальний проєкт, бо за загальною процедурою на підготовку передпроєктної документації потрібно багато місяців. Такий проєкт дозволить пришвидшити терміни будівництва.

Наприкінці жовтня 2022 року Київрада ухвалила проєкт рішення про створення Національного меморіального військового кладовища на території урочища Лиса Гора. На розроблення проєкту детального плану території мають виділити близько пʼяти мільйонів гривень і віддати під забудову 140 гектарів землі.

Активісти «Української природоохоронної групи» виступили проти будівництва. Вони зазначили, що на території природно-заповідного фонду заборонені будівельні роботи. На території Лисої Гори є понад 30 рослин і тварин, занесених до Червоної книги, а також вікові дуби, які мають індивідуальний статус природно-заповідного фонду. Екологи навіть подали до суду на Київраду, щоб захистити Лису Гору.

Наприкінці листопада 2022-го петиція до Київради проти будівництва меморіального кладовища на Лисій Горі набрала необхідні для розгляду шість тисяч голосів. Київрада її відхилила, але Земельна комісія Київради згодом підтримала.

Про те, що Національне військове меморіальне кладовище можуть розмістити в Биківні замість Лисої Гори, стало відомо в березні 2022-го. Розглядали також варіанти розміщення кладовища на ВДНГ, у Берковцях, Гарному й Чайках (Святошинський ліс).

   

Про те, чи вчасно й доречно зараз будувати меморіали і як треба підходити до памʼяті про воєнні події, розбиралися разом із платформою культури памʼяті «Минуле / Майбутнє / Мистецтво».