Національне військове меморіальне кладовище почнуть будувати в листопаді, повідомив заступник міністра у справах ветеранів Олександр Порхун в ефірі «Українського радіо».

Це експериментальний проєкт, бо за загальною процедурою на підготовку передпроєктної документації потрібно багато місяців. Такий проєкт дозволить пришвидшити терміни будівництва.

Кладовище збудують на території Гатненської сільської територіальної громади, що у Фастівському районі Київської області. Це державні землі, що перебувають у постійному користуванні НУБіП.

На майже 270 гектарах буде музей і багато черг поховань. Як тільки збудують першу чергу, там планують почати поховання українських захисників.

Будівництво Національного військового меморіального кладовища планують закінчити до липня 2025 року.

Чому відмовилися будувати кладовище на території Биківнянського лісу

Раніше там була розташована таємна спецділянка НКВС УРСР. У Биківні ховали жертв масових політичних репресій, розстріляних у 1937–1941 роках. За оцінками істориків, там можуть бути поховані тіла від 30 до 40 тисяч жертв.

Коли вивчали земельну ділянку, Інститут національної пам’яті, Мінкульт і заповідник «Биківнянські могили» підтвердили, що на території можна наштовхнутися на велику кількість решток. Якщо їх знайдуть, то будівництво розтягнеться в часі «на роки». Утім, зараз Мінкульт й Інститут нацпам’яті з’ясовують, чи остаточно військове кладовище не будуватимуть на території Биківнянського лісу.

Інші території, які розглядали для будівництва Національного військового меморіального кладовища, як-от Лиса Гора, мають занадто маленьку площу, каже заступник міністра у справах ветеранів.

   

Наприкінці жовтня 2022 року Київрада ухвалила проєкт рішення про створення Національного меморіального військового кладовища на території урочища Лиса Гора. На розроблення проєкту детального плану території мають виділити близько пʼяти мільйонів гривень і віддати під забудову 140 гектарів землі.

Активісти «Української природоохоронної групи» виступили проти будівництва. Вони зазначили, що на території природно-заповідного фонду заборонені будівельні роботи. На території Лисої Гори є понад 30 рослин і тварин, занесених до Червоної книги, а також вікові дуби, які мають індивідуальний статус природно-заповідного фонду. Екологи навіть подали до суду на Київраду, щоб захистити Лису Гору.

Наприкінці листопада 2022-го петиція до Київради проти будівництва меморіального кладовища на Лисій Горі набрала необхідні для розгляду шість тисяч голосів. Київрада її відхилила, але Земельна комісія Київради згодом підтримала.

Про те, що Національне військове меморіальне кладовище можуть розмістити в Биківні замість Лисої Гори, стало відомо в березні 2022-го. Розглядали також варіанти розміщення кладовища на ВДНГ, у Берковцях, Гарному й Чайках (Святошинський ліс).

   

Про те, чи вчасно й доречно зараз будувати меморіали і як треба підходити до памʼяті про воєнні події, розбиралися разом із платформою культури памʼяті «Минуле / Майбутнє / Мистецтво».