Національне військове меморіальне кладовище побудують до кінця липня 2025 року на території Гатненської територіальної громади на Київщині, відповідну постанову ухвалив Кабінет Міністрів, пише «Інтерфакс».

Місце розташування кладовища перенесли вже вдруге. Спершу його планували будувати на Лисій Горі в Києві, однак після протесту містян локацією обрали заповідник «Биківнянські могили».

У заповіднику заявили, що кладовище неможливо збудувати в Биківнянському лісі в стислі терміни, тому рішенням уряду місце розташування кладовища перенесли до Гатненської громади, яка межує з територією Києва.

Розміщення меморіального кладовища поруч із Південним кладовищем має прискорити його будівництво, кажуть в Українському інституті національної памʼяті.

Кладовище створять на земельних ділянках загальною площею 267 гектарів. Меморіальний комплекс включатиме військове кладовище, музейний комплекс, ритуальну будівлю й інші споруди для організації почесних поховань, повідомляють в уряді.

Координатором проєкту є Міністерство у справах ветеранів.

   

Наприкінці жовтня 2022 року Київрада ухвалила проєкт рішення про створення Національного меморіального військового кладовища на території урочища Лиса Гора. На розроблення проєкту детального плану території мають виділити близько 5 мільйонів гривень і віддати під забудову 140 гектарів землі.

Активісти «Української природоохоронної групи» виступили проти будівництва. Вони зазначили, що на території природно-заповідного фонду заборонені будівельні роботи. На території Лисої Гори є понад 30 рослин і тварин, занесених до Червоної книги, а також вікові дуби, які мають індивідуальний статус природно-заповідного фонду. Екологи навіть подали до суду на Київраду, щоб захистити Лису Гору.

Наприкінці листопада 2022-го петиція до Київради проти будівництва меморіального кладовища на Лисій Горі набрала необхідні для розгляду 6 тисяч голосів. Київрада її відхилила, але Земельна комісія Київради згодом підтримала.

Про те, що Національне військове меморіальне кладовище можуть розмістити в Биківні замість Лисої Гори, стало відомо в березні 2022-го. Розглядали також варіанти розміщення кладовища на ВДНГ, у Берковцях, Гарному й Чайках (Святошинський ліс).

   

Про те, чи вчасно й доречно зараз будувати меморіали і як треба підходити до памʼяті про воєнні події, розбиралися разом із платформою культури памʼяті «Минуле / Майбутнє / Мистецтво».