Прем’єра стрічки «Перший код» про українських айтівців відбудеться в українських кінотеатрах 16 листопада.

«Фільм не розповідає історію конкретних компаній, а робить зріз епохи», – зазначають творці стрічки. Її описують як «історію-подорож» у часі, дія починається в 50-х роках, від створення українськими інженерами першого комп’ютера, і продовжується до сьогодення. Жанр стрічки визначають як документальну драму.

У зйомках «Першого коду» взяли участь представники компаній EPAM Ukraine, 3DLook, ELEKS, Looksery, Techiia holding, Sigma Software Group, SoftServe, НІКС, Uklon, Infopulse Ukraine, а також представники Інституту кібернетики імені В. М. Глушкова НАН України, Міністерства цифрової трансформації, зокрема міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Бюджет стрічки становить більше 500 000 доларів. Автори фільму зазначають, що він зібрав багато позитивних відгуків під час закритих показів у Варшаві, Лондоні, Берліні, Барселоні, Лісабоні, Нью-Йорку, Лос-Анджелесі та Сан-Франциско.

   

«Перший код» – це проєкт Європейської асоціації програмної інженерії (EASE). EASE почала знімання фільму в грудні 2021 року й планувала прем’єру у вересні. Однак через війну фільмування призупинили на декілька місяців, до серпня 2022 року. В червні 2022 року команда фільму відкрила 20-метровий мурал на честь українських IT-фахівців, він розташований на проспекті Науки в Києві.