Про історію української IT-сфери знімають документальну стрічку «Перший код». Фільмування планують завершити до кінця 2022 року, а тизер випустять уже в листопаді.

У фільмі – про історію започаткування і розвитку IT в Україні та кібервійну з Росією.

«Коли ми почали роботу над фільмом, то думали, що початок історії українського IT – це 1991 рік. А насправді стартом був ще аутсорсинг у 1985 році», – розповідає інтервʼюер фільму Владислав Савченко.

Автори «Першого коду» записали розмови з українськими стартапами й компаніями, які вийшли на міжнародний ринок. Зокрема, йдеться про EPAM, 3D Look, Eleks, Looksery, Techiia, Sigma Software Group, SoftServe, НІКС, Uklon, Infopulse Ukraine, а також Інститут кібернетики імені Глушкова НАН України та Міністерство цифрової трансформації.

«Перший код» також планують перекласти на декілька мов і представити для стримінгу на платформах Netflix, Amazon і Apple TV. Бюджет стрічки складає близько 150 тисяч євро.

«Фільм не розповідає історію конкретних компаній, а робить зріз епохи», – зазначають творці фільму.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Перший код» – це проєкт Європейської асоціації програмної інженерії (EASE). EASE почала знімання фільму в грудні 2021 року й планувала прем’єру у вересні. Однак через війну фільмування призупинили на декілька місяців, до серпня 2022 року.


Українське медіа «Слух» і відеопродакшн Knife! Films випустили документальний фільм «Далі» про українок, які врятувалися в Європі від війни.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі