Компанія-дистриб’ютор Film.ua представила трейлер стрічки «Ля Палісіада», яка вийде в український прокат 11 січня 2024 року.

Це повнометражний дебют режисера Філіпа Сотниченка в жанрі пострадянського нуару. Події розгортаються в Україні в 1996 році, за п’ять місяців до підписання протоколу №6 Європейської конвенції з прав людини, що передбачав відмову від смертної кари.

У центрі сюжету перебувають двоє друзів, детектив міліції і судовий психіатр. Вони розслідують убивство свого колеги. Раніше детектив і психіатр були закохані у вдову загиблого. «Занурені в заплутану справу й давно забуті спогади, вони створюють майбутнє, в якому мають жити їхні діти, успадкувавши нереалізовані прагнення батьків», – описують сюжет автори стрічки.

За словами режисера, події, зображені у фільмі, не претендують на історичну дійсність, але показують стилізацію 80-90 років минулого століття через знайомі образи, як-от хутряні шапки чи картаті спортивні костюми.

Розробку проєкту підтримали Державне агентство з питань кіно й Український культурний фонд. Постпродакшн профінансував Гетеборзький кінофонд (Швеція).

   

Стрічку «Ля Палісіада» вперше презентували на Одеському кінофестивалі у 2019 році. Вона здобула нагороду Руху солідарності за гендерну рівність від ООН. Світова прем’єра стрічки відбулася в грудні 2022 року в Роттердамі, де фільм отримав приз Міжнародної федерації кінопреси.