20-метровий мурал на честь українських IT-фахівців відкрили на проспекті Науки в Києві. Мурал створила команда художньо-документального фільму «Перший код» про айтівців.

Мурал намалювали на девʼятиповерхівці, поблизу однієї з кільцевих доріг Києва. Над стінописом працювала команда художників під керівництвом Андрія Ковтуна, автора муралу «Привид Києва».

На малюнку зобразили «океан бінарного коду» і японських коропів кої. За словами творців, це символізує цілеспрямованість українських IT-спеціалістів.

Біля муралу встановили табличку з QR-кодом, завдяки якій можна детальніше прочитати про мурал і переглянути трейлер фільму «Перший код» про українських айтівців.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Перший код» – це проєкт Європейської асоціації програмної інженерії (EASE). EASE почала знімання фільму в грудні 2021 року й планувала прем’єру у вересні. Однак через війну фільмування призупинили на декілька місяців, до серпня 2022 року. «Фільм не розповідає історію конкретних компаній, а робить зріз епохи», – зазначають творці стрічки.

Стрічку описують як «історію-подорож» у часі, дія починається в 50-х роках, від створення українськими інженерами першого комп’ютера, і продовжується до сьогодення, коли ІТ-сектор став важливим фронтом у війні з Росією. У широкий прокат фільм вийде восени 2023 року.


Мурали як реакція на війну з’являються в Україні й за кордоном. Розбираємося, як це впливає на міський простір, про що не варто комунікувати на стінах будинків і як стритарт регулюють у Києві й інших містах.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі