У Києві оголосили тендер на демонтаж цеху №5 колишнього заводу «Більшовик», очікувана вартість якого становить понад 93 мільйони гривень. Такий тендер зʼявився на сайті Prozorro.

КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд міста Києва» замовили демонтаж у межах проєкту реконструкції транспортної розв’язки.

Фото: Фонд державного майна України

Планують розібрати надземну частину одно- й двоповерхових цегляних будівель і вивезти й утилізувати понад 25 000 тонн будівельного сміття.

Кінцевий строк подання тендерних пропозицій – 24 липня, аукціон заплановано на 25 липня.

Роботи хочуть виконати до 29 лютого 2024 року.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Завод «Більшовик» розташований біля станції метро «Шулявська» в Києві, він займає цілий квартал, але більшість із його цехів пустують. «Більшовик» заснували в 1882 році як Київський ливарний і механічний завод, у 1919 році отримав назву «Перший державний київський машзавод», а з 1922 року – «Більшовик».


У 2019-му пʼятий цех заводу вирішили знести, щоб облаштувати транспортну розв’язку з Берестейського проспекту на вулицю Гетьмана й з вулиці Довженка на проспект. Альтернативний проєкт розв’язки, який запропонував транспортний інженер Віктор Петрук, який не передбачав знесення будівлі, у КМДА проігнорували.



У жовтні 2021 року завод продали на аукціоні Фонду держмайна за 1,42 мільярда гривень. Контрольний пакет акцій заводу (100%) отримала компанія «Дженерал Комерс», яку повʼязують із групою UFuture бізнесмена Василя Хмельницького. Київрада заявила, що планує викупити цех, незважаючи на зміну власника.


У травні Київрада викупила п’ятий цех колишнього заводу «Більшовик» на Берестейському проспекті (раніше – проспект Перемоги) за 113 мільйонів гривень.

У інтервʼю для Тhe Village Україна засновник девелоперської компанії A Development Олексій Баранов прокоментував: «Це їхня власність. Ми розуміємо ситуацію. Як на мене, 100 мільйонів гривень – це некоректна ціна. Але річ у тім, що місту треба зробити нормальну розв’язку. Тому ми з містом не воювали, погодилися на експертизу й рішення суду, віддали місту цю будівлю за 100 мільйонів».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі