«Перший київський машинобудівний завод» (колишній «Більшовик») продали на аукціоні Фонду держмайна за 1,42 мільярда гривень. Контрольний пакет акцій заводу (100%) отримала компанія «Дженерал Комерс», її конкурентами були «Інвест новації» та «ІДК Каскад».

Як пише «Економічна правда», бізнесмени Василь Хмельницький (засновник холдингу UFuture) та Олексій Баранов (власник компанії «А-Девелопмент») стали співінвесторами придбання заводу. 

Тепер компанія-переможець конкурсу має підписати договір купівлі-продажу протягом 10 днів і протягом 30 днів перерахувати гроші до держбюджету.

У модернізацію заводу потрібно інвестувати щонайменше 57 мільйонів гривень протягом трьох років, а також погасити борги в розмірі понад 400 мільйонів гривень і зберегти частину потенційного виробництва на майданчику в Києві чи Жашкові.

За словами голови Держмайна Дмитра Сенниченка, приватизація заводу дозволить не лише зберегти робочі місця працівникам, а й модернізувати виробництво на базі заводу в місті Жашків.


Завод «Більшовик» розташований біля станції метро «Шулявська» в Києві, він займає цілий квартал, але більшість із його цехів пустують.

Його заснували в 1882 році як Київський ливарний і механічний завод, у 1919 році отримав назву «Перший державний київський машзавод», а з 1922 року – «Більшовик». Станом на 1 липня 2020 року на заводі працювало 315 осіб.

Раніше у ФДМУ планували продати завод улітку 2021 року, але потім дату аукціону перенесли.

Це перший успішний обʼєкт великої приватизації протягом останніх 15 років, заявили у Фонді. Останнім великим обʼєктом була «Криворіжсталь» («АрселорМіттал»).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: скриншот із відео