Міська влада Києва планує викупити п'ятий цех заводу «Більшовик» до кінця 2021 року, незважаючи на зміну власника заводу, каже міський голова Віталій Кличко в ефірі телеканалу «Київ».

Цех планують знести, щоб завершити будівництво розв’язки на Шулявському шляхопроводі.  Це дасть можливість зробити розв’язку, по якій з проспекту Перемоги можна було би заїжджати на вулицю Теліги.

За його словами, спочатку цех пропонували викупити за 700 мільйонів гривень – це половина ціни, за яку 27 жовтня продали увесь завод.

Але згідно з рішенням суду, п'ятий цех заводу мають продати за 112 мільйонів гривень.

Якщо місто отримає споруду до кінця 2021 року, розв'язку на Шулявці можуть здати в експлуатацію уже до кінця 2022 року.

Також за словами Кличка, новий власник заводу планує перетворити його на житловий комплекс з торговим центром.


27 жовтня 2021 року завод «Більшовик» продали на аукціоні Фонду держмайна за 1,42 мільярда гривень. Контрольний пакет акцій заводу (100%) отримала компанія «Дженерал Комерс».

Завод «Більшовик» розташований біля станції метро «Шулявська» в Києві, він займає цілий квартал, але більшість із його цехів пустують.

Його заснували в 1882 році як Київський ливарний і механічний завод, у 1919 році отримав назву «Перший державний київський машзавод», а з 1922 року – «Більшовик». Станом на 1 липня 2020 року на заводі працювало 315 осіб.

Раніше у ФДМУ планували продати завод улітку 2021 року, але потім дату аукціону перенесли.

Це перший успішний обʼєкт великої приватизації протягом останніх 15 років, заявили у Фонді. Останнім великим обʼєктом була «Криворіжсталь» («АрселорМіттал»).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка і фото: Фонд державного майна України