Толоку біля будівлі «Квітів України» проведуть у суботу, 29 квітня, повідомляють у спільноті «Зберегти квіти України».

Активісти запрошують привести до ладу клумби, висадити траву й зібрати сміття з території довкола будівлі, о 15:00 його винесуть до «потрібного смітника».

Із собою закликають брати рукавички, мішки, граблі, лопати, віники, бо організатори мають «мінімум інструментів».

Толока стартує об 11:00. Охочих долучитися попереджають: усередину будівлі «Квітів України» заходити не варто, бо це небезпечно й незаконно.

Востаннє толоку на «Квітах України» проводили в серпні 2022 року.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Будинок «Квіти України» збудований у 1980-х роках у стилі модернізм за проєктом архітектора Миколи Левчука. Там розміщувалася оранжерея для флористів і квітковий магазин. Останні десятки років будівля перебуває в приватній власності.

На початку червня 2021 року стало відомо про реконструкцію будинку. Його хочуть перетворити на офісний центр із паркінгом.

12 липня 2021 року екскаватори почали зносити атріум «Квітів» і значно пошкодили фасад. Небайдужі кияни зупинили ці роботи. Будівля отримала охоронний статус пам’ятки архітектури й монументального мистецтва. Але потім було розпочато три судові і щодо доведення авторського права архітектора автентичної будівлі Квітів.

28 липня архітектор «Квітів України» програв у суді про авторське право, суддя ухвалив рішення на користь забудовника. Водночас, поки будівля була захищена статусом пам’ятки, будівельні роботи на ній були заборонені.

У жовтні представників спільноти «Зберегти Квіти України» й «Мапа Реновації», які захищають пам’ятку, почали викликати на допити в ДБР. Активісти сприймають такі виклики як тиск на громаду, залякування й нехтування конституційними правами.


На початку березня суд не задовольнив апеляційну скаргу з авторського права архітектора. За словами активістів, після засідання забудовник як сторона, яка виграла, встановила суму відшкодування – 300 тисяч гривень. Це «звичайна практика», зауважували в спільноті, водночас активісти не очікували суми, «непідйомної для однієї людини», і вирішили домагатися її зниження. Це вдалося – суму знизили до 25 тисяч.


Ми розповідали про архітектурну цінність «Квітів України», а також про людей, які захищають пам’ятку.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі