Департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс будинок «Квіти України» до переліку об’єктів культурної спадщини Києва, повідомив депутат Київради Володимир Прокопів.

Будівля отримала статус щойно виявленого об’єкта культурної спадщини. Згідно з наказом департаменту, упродовж місячного строку власник повинен укласти охоронний договір щодо будівлі, яким фактично зобов’язується зберігати його.

Також без наявності письмового дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини та без погодження науково-проєктної документації будь-які роботи на об’єкті будуть заборонені.

Копію наказу департаменту вже направили до Міністерства культури та інформаційної політики України, щоб внести «Квіти України» до державного реєстру нерухомих пам’яток України.


Про реконструкцію будинку стало відомо на початку червня 2021 року. Його хочуть перетворити на офісний центр із паркінгом. Власник показав концепт. Під час підготовчих робіт він обрізав озеленення на будинку.

12 липня забудовник почав демонтувати фасад будівлі. У відповідь на це активісти розібрали паркан, заблокували техніку та влаштували цілодобові чергування біля будинку.

13 липня на «будинок з плющем» наклали арешт на період досудового розслідування. Це означає, що з будівлею заборонено проводити будь-які дії, зокрема демонтувати чи здійснювати будівельні роботи.

20 липня власник будинку знову почав встановлювати паркан, але 28 липня КМДА його демонтувала

Читайте більш детально про історію будинку та його архітектурну цінність, також про людей, які виходили на акції протестів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Ксенія С.