На території модерністської памʼятки «Квітах України» 6 серпня проведуть толоку. Початок – об 11:00.

Планують привести до ладу порослі бурʼянами клумби, висадити нові квіти й відмити написи на стінах будівлі.

Ілюстрація: Ксенія Мостенська

Організатори толоки матимуть мінімум інструментів для всіх охочих, однак закликають захопити із собою рукавички, віники, лопати, граблі, мішки, ганчірки й «розчинники 647».

Крім того, із собою можна взяти квіти, різну зелень або виноград, щоб висадити їх на території «Квітів».


Коли

6 серпня, 11:00

Де

м. Київ

«Квіти України», вулиця Січових Стрільців, 49


Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Будинок «Квіти України» збудований у 80-х роках у стилі модернізм за проєктом архітектора Миколи Левчука. Там розміщувалася оранжерея для флористів і квітковий магазин. Останні десятки років будівля перебуває в приватній власності.

На початку червня 2021 року стало відомо про реконструкцію будинку. Його планували перетворити на офісний центр із паркінгом. Під час підготовчих робіт забудовник обрізав плющ на будинку, а 12 липня почав демонтувати фасад. У відповідь на це активісти розібрали паркан, заблокували техніку та влаштували цілодобові чергування біля будинку.

13 липня на «будинок з плющем» наклали арешт на період досудового розслідування.

20 липня власник будинку знову почав встановлювати паркан, але 28 липня КМДА його демонтувала.

Фото: «Зберегти Квіти України»

3 серпня будівля отримала статус щойно виявленого об’єкта культурної спадщини, а 6 серпня міністр культури Олександр Ткаченко підписав указ щодо визнання будинку «Квіти України» пам’яткою архітектури, монументального мистецтва місцевого значення. Цей статус означає, що її не можна зруйнувати або перебудувати, а можна тільки реставрувати.

Паралельно архітектор «Квітів» Микола Левчук подав позов до суду проти нового власника й автора концепції реконструкції про порушення своїх авторських прав і про відшкодування моральної (нематеріальної) шкоди. Активісти й архітектор борються за відновлення автентичного вигляду будівлі.

25 жовтня 2021 року Київський апеляційний суд залишив заборону на будь-які будівельні роботи з «Квітами». Однак ця вимога мала діяти на час досудового розслідування, тобто до рішення у справі про порушення авторських прав, яке мав ухвалити Шевченківський районний суд міста Києва.

Засідання в цій справі неодноразово переносили. Перше – двічі, воно відбулося в листопаді 2021-го. Друге мало відбутися в лютому, але зрештою його провели 23 липня, після чого суддя мав вивчити докази й ухвалити рішення.

28 липня 2022 року Шевченківський районний суд міста Києва не задовольнив позов про порушення авторських прав архітектора «Квіти України» Миколи Левчука. Детальніше читайте в нашому матеріалі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: «Зберегти Квіти України»