Київрада розпочала створення Національного військового меморіального кладовища (НВМК) і виділила для нього землю на території заповідника «Биківнянські могили», повідомляє мер міста Віталій Кличко. 

Биківнянські могили. Wikimedia Commons

Загальна площа кладовища сягне майже 100 гектарів. За словами Кличка, вісім гектарів землі в цій місцевості  у власності міста, близько 90 гектарів поруч  земля державна.

В описі проєкту, який оприлюднила депутатка Київради Ксенія Семенова, ідеться, що Український інститут національної памʼяті підтримує створення НВМК в Биківнянському лісі по-сусідству з «Биківнянськими могилами» – місцем масового захоронення жертв тоталітаризму. Таке сусідство дозволить створити на околиці Києва спільний меморіальний простір.

Що буде з лісом

В описі проєкту йдеться, що створення кладовища у лісовій зоні – досить поширена практика в країнах Європи з подібним до України кліматичним режимом і породами дерев. 

Перевагою розташування кладовища саме в сосновому лісі буде те, що це дає можливість максимального збереження й самовідновлення наявних дерев (через особливості їхньої кореневої системи). Також проєктом розвитку НВМК буде передбачено додаткове висаджування дерев на місці тих, які не вдалося зберегти.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Наприкінці жовтня 2022 року Київрада ухвалила проєкт рішення про створення Національного меморіального військового кладовища на території урочища Лиса Гора. На розроблення проєкту детального плану території мають виділити близько 5 мільйонів гривень і віддати під забудову 140 гектарів землі.

Активісти «Української природоохоронної групи» виступили проти будівництва. Вони зазначили, що на території природно-заповідного фонду заборонені будівельні роботи. На території Лисої Гори є понад 30 рослин і тварин, занесених до Червоної книги, а також вікові дуби, які мають індивідуальний статус природно-заповідного фонду. Екологи навіть подали до суду на Київраду, щоб захистити Лису Гору.


Наприкінці листопада 2022-го петиція до Київради проти будівництва меморіального кладовища на Лисій Горі набрала необхідні для розгляду 6 тисяч голосів. Київрада її відхилила, але Земельна комісія Київради згодом підтримала.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі