Україна отримала десять тисяч доз вакцини проти віспи мавп, повідомляє МОЗ.

Це жива вакцина Jynneos, яку також використовують проти натуральної віспи. Виробник – данська компанія Bavarian Nordic.

Вакцина призначена для людей віком від 18 років, які мають високий ризик зараження, як-от медичні працівники. Також людей, які належать до групи ризику, вакцинуватимуть безоплатно. Препарат розподілять і розвезуть до регіонів «відповідно до зібраної потреби».

Повний курс вакцинації проти віспи мавп складається із двох доз з інтервалом 28 днів. Людям, які раніше отримували щеплення проти натуральної віспи, потрібно вакцинуватися лише в тому разі, якщо з часу введення вакцини минуло більше десяти років.

Вакцину передало Управління Європейської комісії з питань готовності й реагування на надзвичайні ситуації у сфері охорони здоровʼя (HERA) у межах EU4Health – програми ЄС з охорони здоровʼя, до якої Україна приєдналась у липні 2022 року.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Віспа мавп – віспоподібне захворювання, що спричинюють віруси родини поксвірусів. Вона подібна до натуральної віспи, проте має меншу летальність і легші симптоми.

Вірус мавпячої віспи передається від тварин до людей. Його вперше виявили в 1958-му в колоніях мавп, звідси й назва. Перший випадок захворювання на мавпячу віспу серед людей зафіксували в 1970 році в Демократичній Республіці Конго. Відтоді захворювання найчастіше траплялося в центрально- й західноафриканських країнах.

Серед симптомів мавпячої віспи – лихоманка, головний біль, біль у м’язах, виснаження, а також набряк лімфатичних вузлів. За 1–3 дні (іноді більше) після появи лихоманки у хворих з’являються висипання, найчастіше спершу на обличчі, а потім – на інших частинах тіла.

Інкубаційний період для мавпячої віспи зазвичай становить 7–14 днів, захворювання може тривати 2–4 тижні.


Імовірність поширення в Україні вірусу мавпячої віспи дуже мала, заявляв головний санлікар Ігор Кузін наприкінці травня 2022 року. Але вже у вересні лабораторно підтвердили перший випадок, а після цього – ще кілька. Водночас хвороба не має «ендемічного потенціалу», зазначав Кузін.


The Village Україна пояснювали, чи схожа мавпяча віспа на вітряну або натуральну, чому вона не стане «новим ковідом» і хто в групі ризику.


Наприкінці листопада 2022 року ВООЗ рекомендувала нову назву для віспи мавп через «расизм і стигматизацію».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі