Перший випадок зараження на віспу мавп лабораторно підтвердили в Україні, повідомляє МОЗ.

Пацієнт госпіталізований, має легкий перебіг хвороби. Діагностувати захворювання вдалося завдяки ПЛР-тестуванню. Із симптомів захворювання – підвищена температура, висипи на тілі.

Водночас за словами пацієнта, він не мав контактів із хворими на віспу мавп, а також не виїздив за кордон.

У МОЗ кажуть, що пацієнт був інфікований в одному з великих міст країни, однак з метою збереження його комфорту, область реєстрації не вказуватимуть.

Що відомо про мавпячу віспу

Вірус мавпячої віспи передається від тварин до людей. Його вперше виявили в 1958-му в колоніях мавп, звідси й назва. Перший випадок захворювання на мавпячу віспу серед людей зафіксували в 1970 році в Демократичній Республіці Конго. Відтоді захворювання найчастіше траплялося в центрально- та західноафриканських країнах.

Вірус може проникати в організм через пошкодження на шкірі, дихальні шляхи або слизові оболонки (очі, ніс або рот). Від інфікованої тварини до людини може передаватися, зокрема, через укуси або подряпини, також мавпяча віспа передається через контакт із рідинами організму й заражені предмети.

Вважається, що передача вірусу від людини до людини відбувається переважно респіраторним шляхом, однак для цього потрібен тривалий і близький контакт з інфікованим.

Зображення: UK Health Security Agency

Інкубаційний період для мавпячої віспи зазвичай становить 7–14 днів, захворювання може тривати 2–4 тижні.

Вірус мутує не так швидко, як, наприклад, коронавірус, і перебіг захворювання доволі легкий, набагато легший, ніж у натуральної віспи, зазначив Ігор Кузін.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Віспа мавп – віспоподібне захворювання, що спричинюють віруси родини поксвірусів. Вона подібна до натуральної віспи, проте має меншу летальність і легші симптоми.

Перший випадок захворювання за межами Африки зафіксували 7 травня у Великій Британії в пацієнта, який напередодні їздив до Нігерії. Згодом випадки почали реєструвати в Австралії, Канаді, Бельгії, Франції, Німеччині, Італії, Нідерландах, Португалії, Іспанії, Швеції, Британії та США.

Раніше ймовірність розповсюдження віспи мавп в Україні називали «дуже малою».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі