Всесвітня організація охорони здоровʼя (ВООЗ) рекомендує нову назву для віспи мавп через «расизм і стигматизацію». Обидві назви – mpox і «віспа мавп» – використовуватимуть як синоніми щонайменше рік, поки стару назву «зовсім не перестануть вживати».

Нову назву (mpox) вживатимуть до кінця 2023 року ще й для того, щоби не спантеличувати людей новою назвою хвороби. У ВООЗ пояснюють, що вирішили змінити назву після численних скарг щодо «стигматизуючої і расистської назви», які організація отримувала під час стрімкого поширення хвороби.

Зокрема, для нової назви врахували рекомендації стосовно «відсутності географічних або зоологічних посилань» і можливості вживання слова mpox різними мовами світу. «Якщо виникатимуть проблеми з назвою [на інших мовах світу], їх вирішуватимуть за допомогою такого ж механізму [скорочення назви]», – стверджують у ВООЗ.

Загалом інституція проконсультувалася з представниками 45 країн світу. «Під час численних зустрічей, публічних і приватних, конкретні люди та країни виказали занепокоєння [назвою] і запропонували змінити назву хвороби», – зазначають у ВООЗ.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Чому мавпяча віспа не стане «новим ковідом», хто в групі ризику й чим мавпяча віспа схожа на вітряну: пояснює інфекціоніст Олексій Швед.

У світі зареєстрували вже понад 80 000 випадків захворювання на віспу мавп, також є 55 смертельних випадків.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі