Мер Києва Віталій Кличко в інтерв’ю «РБК. Україна» відповів, чому автобуси, які передали місту з-за кордону, не виходять на маршрути.

За його словами, Київ або передає транспорт іншим містам, або тримає автобуси як резерв: «Це неправда, що автобуси десь зникли. Комусь може здається, що вони припарковані в мене в приватному дворі? Ні, це резерв нашого міста, ці автобуси також виходять на маршрути й перевозять людей».

Головне з інтерв’ю:

Про можливу евакуацію

«Повної евакуації не буде, можливо, часткова, але це не можна назвати евакуацією. Це тимчасовий переїзд людей окремих категорій у передмістя, туди, де можуть бути сервіси». Раніше він казав, що організованої евакуації киян не буде.

Про запаси пального

У Києві зробили запас пального, щоб комунальний транспорт, швидкі, лікарні працювали.

Про роботу метро

«Ми розраховуємо, що в нас будуть внутрішні потужності, щоб метро в жодному разі не зупинилося. Метро обігріти важко, але в нас є достатня кількість шкіл і дитячих садків, які пройшли термосанацію».

Про відновлення інфраструктури й відключення світла

Якщо не буде нових ракетних ударів, інфраструктуру можна відновити за кілька тижнів. Апаратуру замовили на заході, її ще треба виготовити й встановити.

За словами мера, кияни мають бути готові до того, що відключення будуть тривати до весни. Це також це пов’язано з низькими температурами й високим навантаженням на систему. Раніше гендиректор Yasno зазначав, що відключення можуть тривати до кінця березня.

Що робити тим, у кого разом зі світлом пропадають опалення й вода

Наразі вивчають список будинків постійного енергозабезпечення, щоб розуміти, чи можна знайти можливість надавати їм електропостачання, від якого залежить також водо- й теплопостачання.

Про зупинку наземного транспорту й припинення роботи ТРЦ під час повітряних тривог

Кличко зазначив, що це не його «прихоть», а рекомендації військових, які спираются на безпеку: «А те, що хтось безвідповідально ставиться до цього, вийшли з автобуса, роблять скупчення на зупинці й не йдуть в укриття, це їхня персональна відповідальність».

Про ялинку й новорічне містечко

Ялинку встановлять за кошти бізнесу на Софійській площі і ще кількох локаціях, але масових заходів не буде: «Ми розуміємо, що масові заходи заборонені в воєнний час. І їх не буде в жодному разі. Але скасовувати Новий рік і Різдво ніхто не збирається, й атмосфера Нового року повинна бути. Не можна дозволити Путіну вкрасти наше Різдво». Раніше про «символічну ялинку» мер також казав в інтерв’ю «ВВС Україна».

Про кількість мешканців у Києві

У Києві станом на осінь перебуває 3,35 мільйона людей. Кількість мешканців Києва підрахували за допомогою аналізу мобільного трафіку.

До війни, за словами Кличка, у місті постійно перебували 3,6 мільйона людей. Удень ця цифра могла підвищуватися до 4,8 мільйона через робітників із області.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Напередодні мер Києва Віталій Кличко закликав «не маніпулювати темою пунктів обігріву» й запевнив, що всі пункти в місті працюють.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі