Мер Києва Віталій Кличко закликав «не маніпулювати темою пунктів обігріву» й запевнив, що всі пункти в місті працюють.

За його словами, у Києві наразі функціонують понад 430 пунктів обігріву, куди звернулися вже 3700 людей, здебільшого – щоб зарядити телефони й інші гаджети. До роботи пунктів залучені більше 1000 людей, 90% з них це вчителі та вихователі.

Щодо забезпечення генераторами, мер каже, що місто має їх понад 400 штук для роботи цих пунктів. Ще близько ста генераторів надали волонтери та благодійні організації, тому, за його словами, деякі пункти мають навіть по два генератори.

Крім того, частину пунктів мають обігрівати централізовано. Для цього котельні, що розташовані поряд, оснащені потужними генераторами. Таких котелень 40, зазначив Кличко.

Також «незабаром» місто отримає 12 пересувних модульних котелень, які замовило спеціально під пункти обігріву. Одна така котельня зможе підтримувати комфортну температуру одразу в кількох приміщеннях.

Він додав, що на випадок надзвичайної ситуації міська влада готова розгорнути ще понад 100 пунктів обігріву. Там має бути запас питної води, чай, печиво і автономні пристрої, передбачені для обігріву приміщень.

Мер підкреслив, що не хоче «вступати в політичні баталії, особливо у нинішній ситуації».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


23 листопада президент Володимир Зеленський розповів, що в Україні починають працювати «Пункти незламності» – місця, де можна відпочити, підзарядити телефон або погрітися. Він зазначив, що роботу «Пунктів незламності» активують у разі аварійних відключень електроенергії на понад 24 години.


Президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні 25 листопада зауважив, що очікує від київської мерії «якіснішої роботи». За його словами, нормально забезпечені лише пункти, які розгорнуті на базі ДСНС та на вокзалі, а над іншими пунктами ще, м’яко кажучи, потрібно працювати: «Профанацію з київськими «Пунктами незламності» ніхто нікому не пробачить. Прошу, серйозніше». Після цього депутати пішли перевіряти пункти.

Депутатка Київради Аліна Михайлова сказала, що Київ демонструє найгірші показники з організації «Пунктів незламності». За її словами, у місті фіксують найбільше скарг.

«Десь з усього є тільки генератор, десь «шизануті вахтьорши» не пускають людей, десь персонал навіть не знає, що їхнє приміщення – «Пункт незламності». В одному з районів Києва на 100 пунктів виділили 40 генераторів і на прохання РДА дати грошей на закупівлю відмовили, бо КМДА хоче купляти все централізовано», – розповіла вона.

Інша депутатка Ксенія Семенова вказала, що замість анонсованих 1000 пунктів є лише 400. «Але генераторів нема, теплових гармат нема, дизеля на районах нема, – зазначила вона. – Я весь ранок читаю пости про те, як людей не пустили в школу зарядити телефон, як у ЦНАП не пустили поставити чайник». Як альтернативу «Солом’янські котики» запустили свій «Пункт незламності» під назвою «Теплиця».

Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко зазначив, що якість пунктів різниться від одного регіона до іншого й Київ поступається.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі