Активістів громадських організацій «Зберегти Квіти України» й «Мапа Реновації», які захищають архітектурну спадщину Києва, почали викликати на допити в Держбюро розслідувань у не відомій досі кримінальній справі.

У матеріалах справи членів громади звинувачують у протиправному припиненні діяльності власника будівлі з реконструкції, пошкодження майна й «унеможливлення використання зазначеного об’єкта нерухомості шляхом внесення його до переліку об’єктів культурної спадщини».

Активісти сприймають виклики до ДБР як тиск на громаду, залякування й нехтування конституційними правами, як-от право на мирні зібрання, право на культурну спадщину й на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

ФОТО: Олексій Арунян, «Ґрати»

«Формулювання, які були використані в ухвалі, спотворюють саму суть законодавства України щодо охорони культурної спадщини. Будівля, яка має цінність і відповідає критеріям поціновування пам’яток, може бути внесена до Реєстру незалежно від форми власності, у якій перебуває, і планів забудовника на неї. Охоронний статус не унеможливлює використання будівлі й не позбавляє власника права власності на неї – лише накладає певні зобов’язання», – пишуть активісти.

Наразі спільнота веде перемовини з адвокатами, які супроводжуватимуть громаду на допити. Водночас активісти хочуть, щоб справа набула розголосу. Також закликають радити спеціалістів у кримінальних справах і донатити на юридичний захист.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Будинок «Квіти України» збудований у 80-х роках у стилі модернізм за проєктом архітектора Миколи Левчука. Там розміщувалася оранжерея для флористів і квітковий магазин. Останні десятки років будівля перебуває в приватній власності.

На початку червня 2021 року стало відомо про реконструкцію будинку. Його планували перетворити на офісний центр із паркінгом. Під час підготовчих робіт забудовник обрізав плющ на будинку, а 12 липня почав демонтувати фасад. У відповідь на це активісти розібрали паркан, заблокували техніку та влаштували цілодобові чергування біля будинку.

13 липня на «будинок з плющем» наклали арешт на період досудового розслідування.

20 липня власник будинку знову почав встановлювати паркан, але 28 липня КМДА його демонтувала.

Фото: «Зберегти Квіти України»

3 серпня будівля отримала статус щойно виявленого об’єкта культурної спадщини, а 6 серпня міністр культури Олександр Ткаченко підписав указ щодо визнання будинку «Квіти України» пам’яткою архітектури, монументального мистецтва місцевого значення. Цей статус означає, що її не можна зруйнувати або перебудувати, а можна тільки реставрувати.

Паралельно архітектор «Квітів» Микола Левчук подав позов до суду проти нового власника й автора концепції реконструкції про порушення своїх авторських прав і про відшкодування моральної (нематеріальної) шкоди. Активісти й архітектор борються за відновлення автентичного вигляду будівлі.

25 жовтня 2021 року Київський апеляційний суд залишив заборону на будь-які будівельні роботи з «Квітами». Однак ця вимога мала діяти на час досудового розслідування, тобто до рішення у справі про порушення авторських прав, яке мав ухвалити Шевченківський районний суд міста Києва.

Засідання в цій справі неодноразово переносили. Перше – двічі, воно відбулося в листопаді 2021-го. Друге мало відбутися в лютому, але зрештою його провели 23 липня, після чого суддя мав вивчити докази й ухвалити рішення.

28 липня стало відомо, що суд не задовольнив позов про порушення авторських прав архітектора «Квітів України». 

Ми розповідали, що думає про рішення суду спільнота «Зберегти Квіти України», що буде далі з будівлею, чи буде апеляційна скарга, а також чому ця справа є важливим прецедентом для всієї української архітектурної спільноти


Читайте більш детально про історію будинку і його архітектурну цінність, також про людей, які виходили на акції протестів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Олексій Арунян, «Ґрати»