Київський апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу забудовника й залишив заборону на будівельні роботи у «Квітах України», повідомляють активісти «Зберегти Квіти України».

Суд постановив, що будь-які будівельні роботи з «Квітами» порушують авторське право архітектора Миколи Левчука. Ця вимога діє на час досудового розслідування.

Наразі будівлю захищає заборона по авторському праву Миколи Левчука, арешт по самоправству, припис Мінкульту та статус архітектурної пам’ятки.


Стосовно будівлі «Квітів України» триває судова справа проти активіста Тараса Грицюка й телеканалу «1+1», які висвітлювали події на Січових Стрільців, 49.

Будинок «Квіти України» збудований у 80-роках у стилі модернізм за проєктом архітектора Миколи Левчука. Там розміщувалася оранжерея для флористів і квітковий магазин. Останні десятки років будівля перебуває в приватній власності.

На початку червня 2021 року стало відомо про реконструкцію будинку. Його планували перетворити на офісний центр із паркінгом. Під час підготовчих робіт забудовник обрізав плющ на будинку, а 12 липня почав демонтувати фасад. У відповідь на це активісти розібрали паркан, заблокували техніку та влаштували цілодобові чергування біля будинку.

13 липня на «будинок з плющем» наклали арешт на період досудового розслідування.

20 липня власник будинку знову почав встановлювати паркан, але 28 липня КМДА його демонтувала.

3 серпня будівля отримала статус щойно виявленого об’єкта культурної спадщини, а 6 серпня міністр культури Олександр Ткаченко підписав указ щодо визнання будинку «Квіти України» пам’яткою архітектури, монументального мистецтва місцевого значення. Цей статус означає, що її не можна зруйнувати або перебудувати, а можна тільки реставрувати.

Читайте більш детально про історію будинку та його архітектурну цінність.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: «Зберегти Квіти України»