У Києві активісти цілодобово чергують біля «будинку з плющем», фасад якого почали демонтувати.

Жителі міста оголосили безстрокову акцію, «поки питання збереження «Квітів України» не буде вирішене на користь громади».

Активісти зустріли світанок на даху будівлі. Джерело: Зберегти Квіти України

Долучитися до акції можна за посиланням. Захисники «будинку з плющем» наголошують, що вони не чіпають будівельну техніку, не вступають у сутички та не пошкоджують будівлю.

Станом на 14:00 біля «будинку з плющем» демонтують паркан. Активісти повідомляють, що цим займаються учасники Штабу оборони Києва (ШОК).

Голова Мінкульту Олександр Ткаченко наголосив, що він згодний із позицією громадськості. За його словами, «допоки є сумніви щодо законності містобудівних умов і обмежень, початок будь-яких будівельних чи демонтажних робіт є неправомірні». 

За інформацією радника міського голови Дмитра Білоцерковця, у проєкті підготовчих робіт забудовника демонтаж фасаду «Квітів України» відсутній.

Також він заявив, що будівельні роботи на території «Квітів України» не можуть розпочати без погодження Мінкульту, оскільки адреса будівлі потрапляє в історичний ареал Києва.

Щоб зафіксувати порушення, КМДА відправила перевірку департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва. Після неї можуть скласти акт про невідповідність робіт проєкту й подати позов до суду, щоб скасувати повідомлення про підготовчі роботи.


Про реконструкцію будинку з квітами стало відомо на початку червня 2021 року. Будинок хочуть перетворити на офісний центр із паркінгом. Власник оприлюднював концепт. Під час підготовчих робіт він обрізав озеленення на будинку.

12 липня забудовник почав демонтувати фасад будівлі. У відповідь на це активісти розібрали паркан і заблокували техніку.

Раніше редакція The Village України писала більш детально про історію будинку та його архітектурну цінність.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Наталія Єрмак