На частково зруйновану садибу Барбана на вулиці Обсерваторній знову наклали арешт, повідомив Олег Симороз. Арешт передбачає заборону будь-яких будівельних та земляних робіт.

Попри це, забудовник продовжує руйнувати будівлю, пише активіст і юрист «Мапи реновації» Дмитро Перов. Увечері 28 січня робітники відбили шматок стіни й викрали дерев’яні палети з барикад активістів.

Садиба Барбана на світанку 29 січня 2022-го. Фото: Дмитро Перов

«Над барикадами висить камера забудовника, і він дивиться кіно про те, чи стоять люди на стрьомі. Техніка стоїть за кілька кварталів на Тургенєвській», розповідає Дмитро.

Активіст провів ніч біля садиби і запросив киян приєднуватися до «нічного дозору».

Люди забудовника перебувають всередині напівзруйнованої будівлі. Фото: Дмитро Перов

Садиба Барбана – одноповерхова будівля 19 століття, роком побудови вважається 1891-й. Вона розташована на вулиці Обсерваторна, 6, поблизу Львівської площі.

Власниками садиби до 1917 року були титулярний радник Олександр Барбан, потім дворянин Іван Гореславський, за ним – провізор В’ячеслав Геращеневський. У радянські часи будівлю націоналізували. У 1944–1945 роках тут мешкав голова комітету в справах мистецтв при Раднаркомі УРСР, академік, драматург Олександр Корнійчук.

Потім особняк Барбана віддали дитячій соматичній лікарні. Починаючи з 1970-х pоків у будівлі містилися різні установи, зокрема редакція газети «Культура і життя». З 2020 року власником будівлі є ТОВ «Інформаційна група «Агентство столичних повідомлень».

Садиба Барбана до того, як її почали демонтувати. Фото: Ксенія Пальцун

Улітку 2021 року забудовник зруйнував флігель поряд із будинком і частково розібрав основну будівлю попри протистояння з місцевими мешканцями й активістами. За даними «Мапи Реновації», головний фасад і половина будинку ще вціліли.

Після цього Рада нацбезпеки України постановила відновити напівзруйновану садибу Барбана. А в КМДА пообіцяли відреставрувати будівлю.

Проте 21 січня 2022-го стало відомо, що Шевченківський районний суд скасував арешт на земельну ділянку, на якій розташована садиба (вперше арешт наклали у серпні 2021-го). Забудовник вирішив остаточно демонтувати будівлю, але активісти заблокували техніку й побудували барикаду. Боротьба громади за збереження садиби триває.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОБКЛАДИНКА: Дмитро Перов