Команда The Village Україна продовжує історичний подкаст «Вулиця Степана Бандери».

Назва другого сезону – «Вулиця Історії України». Його особливостями стануть фокус на різні історичні регіони України та офлайн-тур прифронтовими містами. 

«Є відчуття, що з першим сезоном «Вулиці Степана Бандери» ми влучили прямо в ціль. Після 24 лютого українці почали інакше ставитися до історії: і тому, що багато хто почав по-новому читати Грицака, Снайдера та Плохія, і тому, що держава-агресор Росія використовує історію (радше маніпуляцію історією) як виправдання війни проти України. Водночас нашому подкасту вдалося залучити активну молодіжну аудиторію, до якої не завжди достукатися через підручники чи товсті книжки. У другому сезоні обіцяємо ще більше концентрованої історії з фокусом на різні історичні регіони України», – коментує головний редактор The Village Україна Ярослав Друзюк.

 

Як і в першому сезоні, редакторкою «Вулиці Історії України» є старша наукова співробітниця Інституту народознавства Національної академії наук України Мар’яна Байдак, а голосом проєкту – популяризатор української мови Андрій Шимановський.

Офлайн-тур «Вулиці Історії України» включатиме публічні обговорення в п'яти містах: Чернігові, Сумах, Харкові, Миколаєві та Одесі. Ведучими офлайн-подій стануть письменник і блогер Роман Чихарівський(«Пан Роман») та кандидатка історичних наук й експертка Українського центру безпеки та співпраці Аліна Понипаляк. «Ця серія заходів – найкраща можливість поговорити з нашою аудиторією в різних частинах України й іще раз зруйнувати міфи російської пропаганди про ці славетні міста», – додають у команді. 

 

Чернігів, 22 жовтня, 13:00

Тема: «Ковбасна революція, або як у Чернігові здобували незалежність України?»

Художній музей Галагана (вулиця Музейна, 6)

Зареєструватися на подію в Чернігові.

Суми 23 жовтня, 15:00

Тема: «Від «цукрової столиці» до міста, яке стало передвісником Помаранчевої революції»

Артпростір «Погріб» (вулиця Воскресенська, 4)

Зареєструватися на подію в Сумах.

Харків, 24 жовтня, 17:00

Тема: «Харківське підпілля: роль міста в дисидентському русі України»

ЄрміловЦентр (майдан Свободи, 4)

Зареєструватися на подію в Харкові.

Миколаїв, 26 жовтня, 17:00

Тема: «Революційна атмосфера в Миколаєві 1917–1918 років: як місто допомогло визволити Україну»

Миколаївський академічний художній драматичний театр (вулиця Адміральська, 25)

Зареєструватися на подію в Миколаєві.

Одеса, 27 жовтня, 16:00

Тема: «Роль Одеси в морській торгівлі»

Одеський художній музей (вулиця Софіївська, 5-А) 

Зареєструватися на подію в Одесі.

 

Перший епізод подкасту вийде 25 жовтня. 

   

«Вулиця Степана Бандери» – це подкаст The Village Україна, який запустили у вересні 2022 року. Серед епізодів першого сезону – історії про В'ячеслава Чорновола, Степана Бандеру та князя Володимира. Повний перелік епізодів – за посиланням.