Чат-бот на основі штучного інтелекту ChatGPT офіційно запустили в Україні 18 лютого. Інструмент від компанії Open AI може вести діалог, відповідати на запитання та генерувати ідеї, функціонал доступний й українською мовою. Водночас у процесі користування стає зрозуміло, що ChatGPT далекий від того, щоб одразу замінити пошуковики, медіа чи креативні агенції. Щоб довести це, редакція The Village Україна поставила ChatGPT головні запитання, які турбують український ресторанний бізнес у 2023 році. 

Гастротур київськими закладами для Джо Байдена

Вирішили почати з найактуальнішого, попросивши ChatGPT запропонувати список закладів, які слід відвідати в Києві Джо Байдену під час першого візиту в Україну за час повномасштабної війни.

Milk Bar зі смачними десертами – приймається. The Burger на Подолі з «найкращими бургерами в місті»? Певно, мається на увазі інший заклад мережі, The Burger Mexico, розташований на Нижньому Валу. Решта закладів у списку – вигадані. Але ми оцінили «новий заклад на Подолі Cafe Babel із галетами та крепами» та Fougere з трюфелем на Печерську. 

Оновлення: У попередній версії цього матеріалу ми вказали ще один запит, який спирався на інформацію 2022 року. Утім, чатбот ChatGPT не оперує даними після 2021 року.

Узагалі шкереберть все пішло, коли ми попросили чатбот порадити найкращі місця з морозивом, які Байден (відомий шанувальник морозива!) міг би відвідати в Києві. 

Гаразд, а якщо попросити ChatGPT порадити місце, де можна скуштувати певну страву? Наприклад, вирішили запитати про найкращий рамен у Києві. Так, це суб'єктивна оцінка, згодні, але це не завадило чат-боту в попередньому запиті визначити «найкращі бургери». 

З п’яти запропонованих варіантів три виявилися вигаданими закладами. По-перше, Takava – це не заклад на Шулявці й туди ходять не на рамен. Ну а замість Musashi (певно, має на увазі мережу Menya Musashi) ми б усе-таки порадили Ramen vs Marketing, Naushi або 044 Cafe

Прикладні й аналітичні завдання

Гаразд, із добірками закладів досі краще справляється редакція The Village Україна. Але штучний інтелект точно повинен запропонувати прості інструкції на випадок проблем зі здоров’ям. Вирішили запитати, що робити гостю, якщо він відчуває ознаки харчового отруєння після відвідування ресторану. Вийшла ось така інструкція:

Гаразд, це було непогано, ми майже відновили віру в штучний інтелект. Можливо, він упорається й з аналітикою? Вирішили поставити ChatGPT кілька запитань про тренди на українському ресторанному ринку, включно з причинами тренду на шаурму в ресторанній подачі.

Ми теж згодні з оцінкою, що fine dining в Україні є (і продовжує розвиватися попри те, що повномасштабна війна робить це неймовірно складним завданням). Але зі списком закладів-прикладів знову біда: за «Липським» ми також встигли скучити, але Tavernetta, вочевидь, мається на увазі одеська, а не львівська, а Beef – київський, а не харківський. 

А як щодо прогнозу перспектив якісного чаю в Україні? Чи зможе чай, походження-якого-можна-встановити, повторити успіх кави свіжого обсмажування? 

Окей, а як ChatGPT прокоментує запитання про рівень київських барів? Ми теж із величезною повагою ставимося до Parovoz Speak Easy, але, на жаль, поки цей заклад не перемагав у 50 Best Bars, до того ж у премії The World's 50 Best немає окремого розділу з європейськими закладами. Утім, відзначали Parovoz у гіді 50 Best Discovery та списку Top 500 Bars. Ще одна погана новина для ChatGPT – Himkok це крутий бар, але він працює в норвезькому Осло. 

Гаразд, а що із запитаннями про етику?

Можливо, штучний інтелект краще спрацює в запитаннях, які не потребують чіткої відповіді, розкривши саму дискусію навколо певної теми? З огляду на це ставимо йому кілька запитань, які актуалізувалися в київських закладах в останні кілька місяців. 

А ось інструкція для людей у Twitter, які у 2023 році почали відкривати для себе країни походження кави. Приємно, що ChatGPT не розгубився й пояснив: коли баристи запитують вас, яку каву й із якої країни ви хотіли б, це не спроба поглумитися, а уточнення для того, щоб краще врахувати побажання гостя. 

Окей, а як бути з трендом на нові пекарні? Ось пояснення чат-бота, чому хліб у «Спельті» може коштувати 100 гривень і більше. 

Креатив

Гаразд, але ChatGPT – не лише для діалогів, а й для пропозиції креативних ідей. Вирішили попросити його створити концепцію закладу в Києві, який точно потребує креативного рішення – лаунж-бару в центрі міста. Особливий акцент ChatGPT зробив на кальяни та чай. За назву «Майдан Відпочинку» хочеться дати окрему премію. 

Замість висновку

Ми впевнені, що за рік-два цю добірку запитань буде складно сприймати серйозно, тому що чат-боти й інші сервіси на основі штучного інтелекту вчаться надзвичайно швидко. Але принаймні поки їм не замінити міське медіа, яке систематично та на основі журналістських стандартів висвітлює ресторанний бізнес. Ось кілька посилань на підтвердження: