The Village Україна розповідає про десять закладів, на відкриття яких ми чекаємо цьогоріч у Києві.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

 Фудхол на Центральному вокзалі

Наприкінці 2022 року в приміщенні Центрального залізничного вокзалу в Києві відкрили кав'ярні One Love Coffee й Idealist, а також запустили корнер Milk Bar. Окрім того, керівництво «Укрзалізниці» готує на вокзалі запуск фудкорту, що об’єднає кілька закладів. Утім, наразі ідея перебуває на початкових стадіях. «Зробити фудкорт набагато складніше, бо потрібні серйозні інженерні рішення. До того ж це історична будівля, де мало що можна змінювати. Ми ведемо переговори, але поки що все залежить від партнерів», – розповідає The Village Україна керівник із комунікацій «Укрзалізниці» Олександр Шевченко.

Формат: фудхол

Коли: 2023

Де: Центральний вокзал, Вокзальна площа, 1

 Перезапуск Milk Bar на Шота Руставелі

Milk Bar – це заклад, який працює на вулиці Шота Руставелі з 2014 року. У січні кафе Анни Козаченко (Good Girl, Pasta & Focaccia) пішло на нетривалий ремонт; поки в приміщенні проводять роботи, працюють у форматі take away у фургончику напроти закладу. «Milk Bar працює вже дев'ять років, за цей час ми стали більш дорослими, і після перезапуску хочемо це показати», – розповідають The Village Україна в команді. Знову відчинять двері в лютому, продовжують роботу заклади Milk Bar у ЦУМі та Kyiv Food Market.

Формат: кафе

Коли: лютий

Де: вулиця Шота Руставелі, 16

Instagram

 Перша кав’ярня «Фунту кави» в Києві

«Фунт кави» – обсмажувальник кави з Дніпра, який відкрив у місті кав’ярні White Coffeebar, «Біла стріла» й Shepit. Перший заклад у Києві під назвою Astra команда готує до відкриття на території житлового комплексу «Комфорт Таун» на лівому березі. Буде кава власного обсмажування, десерти й нові продукти «Фунту кави», коментує The Village Україна співзасновник Фелікс Безрук.

Формат: кав’ярня

Коли: кінець січня

Де: ЖК «Комфорт Таун», вулиця Березнева, 13

 Avi від Алекса Купера біля Львівської площі

Приміщення поблизу Львівської площі, раніше в ньому працювали заклади Fazenda Bar і Burger Farm / фото Ярослава Друзюка для The Village Україна

Avi – це демократичний формат Алекса Купера з шаурмою. Два заклади з ізраїльським стритфудом у листопаді відкрили біля площі Льва Толстого й на фудхолі Kyiv Food Market. Третій у грудні почав роботу на Басейній. Четвертий відкриють у колишньому приміщенні Burger Farm і Fazenda Bar на Бульварно-Кудрявській. «Наша мета – відремонтувати будівлю, зробити більш ефективною з погляду бізнесу і створити позитивний кейс, із якого може початися відновлення району Львівської площі», – коментував Купер в інтерв’ю The Village Україна. Відкриття планують до кінця лютого.

Формат: ізраїльське кафе з шаурмою

Коли: лютий

Де: вулиця Бульварно-Кудрявська, 2–Б

Instagram

 Cafe 128 на автостанції «Поділ»

Cafe 128 – новий проєкт співзасновника Milk Bar Олександра Прохоренка. Навесні 2021 року запустили перше Cafe 128 у житловому комплексі «Комфорт Таун», пізніше почали роботу в ЖК «Французький квартал 2» й Tetris Hall. Четвертий заклад формату готують до відкриття в приміщенні автостанції «Поділ», в іншій частині якої у 2021 році запустили піцерію «Автостанція». Прохоренко розповідає, що сприймає новий заклад як флагманський для мережі: як і в інших закладах формату, тут можна буде скуштувати каву, бранчі та випічку, також будуть регулярно влаштовувати гастрономічні вечері від шеф-кухаря Іллі Марчукова. Співпрацюють із архітектурною майстернею Слави Балбека Balbek Bureau. 

Формат: кафе

Коли: весна

Де: вулиця Нижній Вал, 15–А

Instagram

 Нове кафе від власників First Point на Подолі

Новий проєкт співзасновників кав’ярні First Point на Подолі Юрія Бездітного та Вероніки й Ольги Кустенко готують на вулиці Волоській, напроти «Самосаду». «Буде їжа, напої й, звісно, кайфова кава, а в майбутньому – продукти від місцевих фермерів», – розповідає The Village Україна Бездітний. Відкриття готують орієнтовно на весну.

Формат: кафе

Коли: весна

Де: вулиця Волоська, 18/17

 Перезапуск кав’ярень Brewsell на Володимирській й Арт-заводі Платформа та новий заклад мережі

Brewsell – це мережа кав’ярень, яку розвиває співзасновник Lion Coffee Антон Дихніч. Brewsell уже перезапустили частину закладів Lion Coffee, зокрема першу локацію на «Лук’янівській». Незабаром також оновлять заклади на Володимирській і в ТЦ Cosmopolite, а також корнер на фудкорті Арт-заводу Платформа. Окрім того, сьому за ліком кав’ярню Brewsell у січні планують відкрити в ЖК «Лебединий» на лівому березі.

Формат: кав’ярня

Коли: 2023

Де: вулиця Ревуцького, 40–В

 Younger на Лук’янівці

Younger – це кафе в приміщенні «Інституту вертебрології та реабілітації» на Лук’янівці. «Це кафе зі здоровою їжею, яке буде працювати для відвідувачів і працівників інституту, а також на доставку», – розповідає The Village Україна Вікторія Рейнікова (Bureau Business Ideas), яка консультує проєкт.

Формат: кафе

Коли: весна

Де: вулиця Багговутівська, 23

 Відновлена Mushlya в Ірпені

Mushlya – це кафе з рибними стравами й морепродуктами від «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова». Заклад в Ірпені почав роботу у 2021 році, він постраждав під час повномасштабного вторгнення РФ у місто, але відновиться у 2023-му. Також Дмитро Борисов планує відкрити новий заклад формату Philadelphia в Києві.

Формат: кафе

Коли: весна

Де: вулиця Садова, 31/33

Instagram

 Meyt біля «Театральної»

Meyt – це лаунж-бар на вулиці Чикаленка (раніше – Пушкінська). У закладі в цокольному приміщенні пропонуватимуть коктейлі та міцні напої. За запуск відповідає Bureau Business Ideas.

Формат: лаунж-бар

Коли: березень

Де: вулиця Чикаленка, 25

Обкладинка: Bureau Business Ideas