«Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука визнали найкращим українським фільмом 2023 року за версією «Золотої дзиґи», повідомляє Українська кіноакадемія.

За нагороду також змагалися «Бачення метелика» Максима Наконечного, «Відблиск» Валентина Васяновича, «Клондайк» Марини Ер Горбач і «Люксембург, Люксембург» Антоніо Лукіча.

«Памфір» переміг ще в девʼяти номінаціях «Золотої дзиґи», зокрема фільм відзначили за найкращу режисуру, сценарій, операторську роботу, найкращу чоловічу роль і жіночу роль другого плану, костюми, грим і роботу художника-постановника.

Найкращим документальним фільмом стала робота «Ми не згаснемо» Аліси Коваленко, серіалом – «Україна в огні 2» Вʼячеслава Бігуна, а анімацією – «Путлер Капут» Микити Лиськова.

Стрічку «ГКЧП» Аркадія Непиталюка визнали найкращим ігровим короткометражним фільмом, а нагороду за найкращу документальну короткометражу взяв фільм «Фортеця Маріуполь. Останній день на Азовсталі» Дмитра Козацького.

Повний список переможців переможців «Золотої дзиґи» за посиланням.

 

Історія фільму «Памфір» розгортається навколо родини з прикордонного села: голова родини приїжджає додому після тривалих заробітків і стикається з труднощами, що спіткали його рідних. Це авторська стрічка в декораціях Буковини на Маланку. Британське видання The Guardian включило «Памфір» у перелік найкращих фільмів 2023 року.  

Ми спілкувалися з режисером «Памфіра» до прем’єри стрічки на Каннському кінофестивалі, після премʼєри в Україні (зі спойлерами), а також розпитували знімальну групу про знімання в Чернівецькій області.

обкладинка: Антон Кулеба