Київські театри працюють з обмеженнями «жовтої» зони. Глядачів у залах у жовтні буде менше, але от театральних подій – навпаки. Раду Поклітару покаже балет «Пікова дама» з доповненою реальністю, «Дикий театр» представить мюзикл «Антрацит» про шахтарів, актори Малого театру розкажуть власні історії про кохання у виставі «Двоє», в бібліотеці Вернадського виконають сучасну оперу Opera Lingua, а Театр на лівому березі продовжить експерименти з фізичним театром у виставі «Одіссею, повертайся додому». Зібрали 13 театральних прем’єр жовтня в Києві.

Poslukh


Фізична вистава про самотність

Мистецька агенція Proto produkciia презентує фізичну виставу Poslukh про самотність. Це режисерський дебют хореографки Христини Слободянюк. Перформанс складається з трьох паралельних історій про трьох персонажів – особу, свідомість і дух. Вони проживають цілий спектр емоцій – від кризи віри до відсутності вибору «бути чи не бути». Майданчиком для вистави, розказаною мовою тіла, став Театр на лівому березі.

Коли: 2 і 3 жовтня

Де: Театр драми і комедії на лівому березі, Броварський проспект, 25, метро «Лівобережна»

«Голодомор»


Вистава про українську трагедію від іранського театру

Молодіжний аматорський колектив «Сегане» з Тегерану виступить на сцені київського театру з виставою «Голодомор» за п’єсою іранського драматурга Алі Сафарі. Вона присвячена трагедії Голодомору 1932–1933 років в Україні. За даними посольства України в Ірані, ця вистава – перша спроба винести цю тему на театральну сцену Азії. Вона є останньою частиною трилогії про Другу світову війну, створеною Сафарі разом із режисеркою Рахою Хаджизейнал. Попередні дві – вистави «Жіночий Аушвіц» і «Берлін 10:10».

Коли: 5 та 6 жовтня

Де: Київський театр на Печерську, вулиця Немировича-Данченка, 5, метро «Печерська»

«Аладдін»


Балет від Київської опери

У Київській опері на Контрактовій площі відбудеться прем’єра балету «Аладдін», розрахованого на юного глядача. Музику для вистави на замовлення театру написав український композитор Олександр Родін. Лібрето створили на основі «Книги тисячі й однієї ночі», сюжетів стрічок і мультфільмів про Аладдіна та принцесу Жасмін. У постанові обіцяють поєднання класичної та сучасної хореографії з елементами східних танців і з прийомами відеоарту.

Коли: 8, 9 та 10 жовтня

Де: Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва, вулиця Межигірська, 2, станція метро «Контрактова площа»

«Пікова дама»


Балет із доповненою реальністю від Раду Поклітару

Раду Поклітару поставив для своєї трупи сучасний балет «Пікова дама» на музику Петра Чайковського. Сучасною буде не тільки хореографія, але й сценографія – декорації доповнять віртуальними об’єктами, а костюми доби рококо переосмислять із точки зору естетики ХХІ століття. Сюжет залишається класичним – про вибір між коханням і богатством. Побачити виставу Kyiv Modern Ballet можна буде онлайн та офлайн.

Коли: 13 жовтня

Де: Жовтневий палац, Алея Героїв Небесної Сотні, 1, метро «Майдан Незалежності» або «Хрещатик»

«Тарас Бульба»


Рок-опера про Революцію гідності та війну на Донбасі

До Дня захисників і захисниць України в Києві покажуть рок-оперу «Тарас Бульба». Це сучасна інтерпретація повісті Миколи Гоголя. Події відбуваються під час Революції гідності та війни з Росією на Донбасі. Музику для вистави написали композитори з Дніпра Сергій і Дмитро Радзецькі, вони надихалися однойменною оперою Миколи Лисенка. Виконувати «Тараса Бульбу» будуть у формі концерту, братам Радзецьким у цьому допоможе оркестр «Віртуози Києва».

Коли: 14 жовтня

Де: Сцена 6, Національний центр Олександра Довженка, вулиця Васильківська, 1, метро «Голосіївська»

«Автентична британська музика. Бірмінгем – Київ»


Концерт британської музики на сцені Національної оперети

Національна оперета називає цей концерт «путівником британською музичною культурою». У програмі народні мелодії та їхнє сучасне переосмислення, хорові й інструментальні твори, фрагменти семіопер часів бароко, музика з оперет і опер ХІХ і ХХ століть, твори Айвора Герни, Г’юберта Перрі, Генрі Перселла, Едварда Елгара, Георга Фрідріха Генделя. Декілька творів виконає хоровий диригент Норвічського собору, вокаліст Бірмінгемської опери Марк Вайльд.

Коли: 21 жовтня

Де: Національна оперета України, вулиця Велика Васильківська, 53/3, метро «Олімпійська»

Вхід – безкоштовний, але потрібно зареєструватися

«Антрацит»


Мюзикл про шахтарів від «Дикого театру»

Режисер Павло Юров, родом із шахтарського містечка Антрацит, і британська мисткиня й режисерка Вікі Торнтон написали та поставили мюзикл про шахтарів. За сюжетом, шахтар Олексій втрачає друга під час аварії в забої. Він відчуває провину за те, що сталося. Одного дня після спалаху фотоапарату він відкриває здатність переміщатися в часі й хоче змінити минуле. Музика – від Маргарити Кулічової (Grisly Faye). Мюзикл покажуть на Сцені 6 в «Довженко-Центрі».

Коли: 23 жовтня

Де: Сцена 6, Національний центр Олександра Довженка, вулиця Васильківська, 1, метро «Голосіївська»

Квитки: Вхід безкоштовний за реєстрацією

Sarah


Трагікомедія про Сару Бернар від театру «Сузір’я»

Театр «Сузір’я» готує виставу за мотивами п’єси Джона Маррелла «Сміх лангусти». П’єса розповідає про один день із життя французької артистки Сари Бернар на її віллі. Вона завершує другий том своїх мемуарів і поринає в спогади про своє життя. Це вже не вперше театр звертається до цього матеріалу. Він ставив «Сміх лангусти» в 2006-му. Тепер вистава йтиме українською.

Коли: 25 та 31 жовтня

Де: театр «Сузір’я», вулиця Ярославів Вал, 14Б, метро «Золоті ворота»

«Репетиція в театрі злочину»


Ще одна трагікомедія від театру «Сузір’я»

Режисер Юрій Кочевенко ставить на сцені «Сузір’я» виставу «Репетиція в театрі злочину» за п’єсою французького драматурга Жака Моклера. Він уже працював із цим твором у межах проєкту Центру Леся Курбаса в 2017 році. Але постанова 2021 року – зовсім нова, пояснюють у театрі. Вистава показує залаштунки театру під час репетицій «Отелло». Головні герої – режисер і виконавиця ролі Дездемони. Театральні інтриги, кохання, ревнощі. Урешті, шекспірівська трагедія стає реальністю.

Коли: 28 і 29 жовтня

Де: театр «Сузір’я», вулиця Ярославів Вал, 14Б, метро «Золоті ворота»

«Двоє»


Епізоди про кохання в Києві від Малого театру

Малий театр готує прем’єру вистави «Двоє» на тему кохання. Постанова буде складатися з півтора десятка коротких непов’язаних між собою епізодів. Це історії, які написали актори театру на основі власного досвіду та класичних сюжетів. Кожний епізод – дослідження близькості між чоловіком і жінкою та спроба дати відповідь на запитання: що таке кохання і яке місце романтичних стосунків у сучасному світі. Події відбуваються в сучасному Києві, героями є молоді люди.

Коли: 29 та 30 жовтня

Де: Малий театр, вулиця Олеся Гончара, 33, метро «Золоті ворота»

«Одіссею, повертайся додому»


Фізична вистава від Театру на лівому березі

Театр на лівому березі покаже виставу за Гомером. Але це не буде традиційний драматичний театр. Це буде театр фізичний, в основі якого рух виконавців, а не текст. У виставі звучатиме лише кілька монологів, решта дії – пластика акторів. Шість Одіссеїв, що ніяк не можуть повернутися додому. І п’ять Пенелоп, що чекають. У ролях, зокрема, Андрій Ісаєнко, Анастасія Пустовіт, Максим Девізоров. Режисура – Євгена Корняга, який уже ставив на сцені театру іншу фізичну виставу VIÑO. «Як завжди, інтимно, естетично, потужно», – обіцяють у театрі.

Коли: 30 і 31 жовтня

Де: Театр драми і комедії на лівому березі, Броварський проспект, 25, метро «Лівобережна»

Opera Lingua


Сучасна опера про тексти в бібліотеці Вернадського

Композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко, засновники лабораторії сучасної опери Opera aperta, презентують у бібліотеці Вернадського виставу Opera Lingua, присвячену мові, символам і тексту. У лібрето поєдналися фрагменти давніх латинських, іудейських і німецьких текстів, уривки з Борхеса, Гессе, Гейзінга, в музиці – середньовічні хорали, народний спів, шаманські речитативи та партитури епохи Fluxus (мистецький рух 1960-х). Опера складається із семи книг і триватиме дві години. Як оркестр запросили ансамбль «Київська камерата».

Коли: 30 і 31 жовтня

Де: зала Національної бібліотеки України імені Вернадського, Голосіївський проспект, 3, метро «Деміївська»

«Смертельно хворі»


Комедія від Театру між трьох колон

У Театрі між трьох колон на Львівській площі покажуть чорну комедію «Смертельно хворі» за п’єсою молодої драматургині Владлени Єловікової (вона ж виступила в ролі режисерки). Як пояснюють у театрі, героїні вистави «смертельно хворі», але не у фізичному сенсі, а в моральному. Вони вірять, що мертві чоловіки приносять менше проблем, ніж живі. Театр між трьома колонами попереджає, що у виставі будуть жорсткі жарти.

Коли: 31 жовтня

Де: Театр між трьох колон, Львівська площа, 14, метро «Золоті ворота»