Національна оперета відкриває велику сцену після реконструкції, де покаже мюзикл «Доріан Грей», Дикий театр переосмислює роман «Квіти для Елджернона», а Молодий театр підготував дві нові вистави – зібрали 13 прем’єр місяця.

Молодий театр


«Фенілетиламін»

Вистава «Фенілетиламін» розповідає про шість історій кохання за мотивами оповідань Реймонда Карвера, Джерома Селінджера, Рея Бредбері та Доріс Деррі.

Дія відбувається в невеликому готелі на півдні Сполучених Штатів, у якому коханці тікають від буденності подружнього життя, а брат із сестрою намагаються здолати заборонену пристрасть. Тут і любовна драма зрадженої адміністраторки готелю, і буденна історія покоївки, що заблукала у стосунках з одруженими чоловіками – йдеться в описі вистави.

Назва вистави відсилає до почуттів, які вирують у цих історіях, адже фенілетиламін – хімічна сполука, що виникає в мигдалеподібному тілі мозку закоханої людини та стимулює сексуальне збудження.

Коли: 26 травня, 19:00

Де: Молодий театр, вул. Прорізна, 17

Лінк

Молодий театр


«Жага моря»

Це вистава за п’єсою Євгенія Безпалька, учасника курсу «Майстерня молодого драматурга» за «Молодого театру». За сюжетом, головний герой Максим переїжджає до іншого міста, щоби втекти від неприємних спогадів, але стикається з однією проблемою – від себе не втечеш.

Перед героєм постає вибір – стати «правильним», як вимагає суспільство, але бути нещасливим, чи жити своїм життям, нічого не приховуючи. У пошуках щастя йому доводиться постійно робити вибір: шукати справжнє кохання чи опуститися до розпусти з першим-ліпшим; стрибнути під потяг чи сісти в нього й поїхати якнайдалі.

Коли: 22 травня

Де: Молодий театр, вул. Прорізна, 17

Лінк

Театр «Колесо»


«Flower boom» («Квітковий бум»)

Комедія-мюзикл за п’єсою «Ліки проти ревнощів» сучасної української драматургині Наталії Коломієць. Герої вистави намагаються знайти відповідь на питання: що важливіше: кохання чи гроші? Сюжет розвертається навколо трьох сімейних пар. Одна пара майже щаслива у шлюбі, інша – не дуже, а третя – ще не розписані. За сюжетом, дія п’єси відбувається в кількох квартирах, але у виставі творці не хотіли прив’язуватися до квартир та створили чорно-білий майданчик.

Коли: 25–26 травня

Де: Андріївський узвіз, 8

Лінк

Дикий театр


«Квіти для Елджернона»

«Квіти для Елджернона» – це адаптована вистава за мотивами однойменного роману Даніеля Кіза. Дикий театр разом із режисеркою Валерією Федотовою переосмислили та проаналізували людяну історію Чарлі Гордона, роль якого виконує актор Роман Халаімов.

«Якби вам запропонували взяти участь в експерименті, що зробив би вас кращою версією вас. Погодились би? Але якби вам не дали жодних гарантій? Погодились би? Скільки ви готові заплатити за лічені миттєвості, відчути себе найрозумнішою, найпривабливішою, найкращою людиною планети? Чи стали б ви щасливішими?»

Коли: 29–31 травня, 26 червня

Де: Національний центр Олександра Довженка, вулиця Васильківська, 1

Лінк

Театр на Печерську


«Море-океан»

Вистава за мотивами однойменного роману Алессандро Барікко. Дія відбувається в готелі на узбережжі. Там зібралися художник, який малює портрет моря, професор, який укладає «Енциклопедію меж» і дві жінки. «Одна з них хоче зцілитися коханням. Інша – від кохання. Вони живуть так, ніби час безмежний, спокій – усепоглинальний, а відчуження та втому душі неможливо подолати. А поруч із ними – безкрайнє море-океан. І той, хто прагне помсти».

Коли: 19–20 травня, 22–24 червня

Де: вулиця Немировича-Данченко, 5

Лінк

Театр на Печерську


«Іранська конференція»

Це історія-роздум про те, як представники різних професій і верств населення зібрались у Копенгагені для розв’язання «іранської проблеми» – порушення прав і свобод людини через військові конфлікти на Близькому Сході. Серед них: професори університетів, політолог, військкор, дружина прем’єр-міністра Данії, священник, знаменитий диригент та іранська поетеса.

«Поступово питання про те, хто винен та як розв’язувати проблему, переростає в роздуми про людину й сенс життя, а міркування про трагедію загибелі цивілізації переходять до розмов про особисте та найпотаємніше», – йдеться в описі вистави.

Коли: 25–26 травня, 11–12 червня

Де: вулиця Немировича-Данченко, 5

Лінк

Білоруський театр у Києві


«Колишній син»

Білоруський театр уперше представить у Києві спектакль за мотивами роману Саші Філіпенко «Колишній син». Сам автор каже, що роман — це спроба зрозуміти, чому ми стаємо колишніми громадянами своєї власної країни. Сюжет книги, написаної 2014 року, перегукується з актуальним на сьогодні контекстом у Білорусі та новим потоком міграції.

Це історія про покоління з різними поглядами на життя, вчинками та способом дій. У виставі порушуються питання того, що може зробити людина заради свободи, любові та яка ціна самого життя. Чи є сенс намагатися змінювати неминучу реальність, хто відповідальний за майбутнє країни та «чи зможемо ми вийти з коми «совкової» дійсності, у якій існуємо вже десятиліття».

Виставу ставить білоруський режисер, художній керівник Сучасного художнього театру в Мінську Володимир Ушаков білоруською та російською мовами.

Коли: 20 травня

Де: Національний центр Олександра Довженка, вулиця Васильківська, 1, Сцена 6

Лінк

Театр Франка


«Пер Гюнт»

Це вистава за мотивами п’єси норвезького драматурга Генріка Ібсена, у якій порушуються філософські питання самовизначення та пошуку сенсу життя. Головний герой шукає себе в різних куточках світу й часом не може розрізнити свої фантазії від реального світу. Виставу присвячено Сергію Данченку, який хотів поставити цю п’єсу в театрі, і Богдану Ступці, який мав грати в ній роль. Головного героя Пера Гюнта грає його син Остап Ступка.

Коли: 27 травня

Де: пл. І. Франка, 3

Лінк

Театр на Подолі


«Ножиці»

Вистава для тих, хто полюбляє детективні заплутані сюжети. Салон краси на Андріївському узвозі стає місцем злочину. Відому піаністку жорстоко вбивають ножицями. У вбивстві підозрюють перукаря, меркантильну асистентку й багату, але безталанну оперну діву. Сюжет вистави зав’язаний на розслідуванні вбивства.

Коли: 19, 22 травня

Де: Андріївський узвіз, 22Б

Лінк

Театр Сузіря


«Аварія»

Інсценізація однойменної повісті швейцарського письменника Фрідріха Дюрренматта, який відомий своїми детективними романами.

«Успішний Альфредо Трапс випадково вечеряє в компанії чотирьох жінок і ненароком бере участь у дивній грі, яка починає здаватися йому реальністю. Для нього це заклик подумати про своє життя, відповідальність, совість, покаяння та про Страшний суд, – йдеться в описі вистави.

Коли: 30 травня

Де: вулиця Ярославів Вал, 14Б

Лінк

Театр Лесі Українки


«Дамський кравець»

Комедійна вистава за п’єсою Жоржа Фейдо розповідає про те, як любовна інтрига переростає в закручений сюжет, у якому молодому доктору Муліно доводиться грати роль дамського кравця. Тим часом інші учасники цієї історії настільки забрехалися й заплутали одне одного, що їм самим нітрохи не легше, аніж головному герою. «Ця комедія про те, як просто опинитися в безвихідному становищі, якщо вчасно не відмовитися від брехні».

Коли: 24 травня; 5, 8 червня

Де: вулиця Богдана Хмельницького, 5

Лінк

Київський академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва


«Сливовий вітер»

Сучасний балет на музику японської композиторки Midori Takada. Учасники трупи хочуть показати, що в кожній речі присутній свій ритм, навіть у невидимому та в пустоті.

«Вистава «Сливовий вітер» – це діалог, де співрозмовник – цілий світ. У пошуках відповідей на одвічні питання ми спробуємо осягнути непостійність кожної миті й усвідомити плинність буття», – йдеться в описі вистави.

Коли: 6 червня

Де: вулиця Межигірська, 2

Лінк

Національна оперета


«Доріан Грей»

Національна оперета відкриває велику залу після реконструкції, у якій уперше покаже постановку Богдана Струтинського – мюзикл «Доріан Грей» за мотивами відомого роману Оскара Уайльда «Портрет Доріана Грея».

Доріан Грей – красивий молодий чоловік, який має статус у суспільстві й живе для свого задоволення, піддаючись усім можливим спокусам. Головний герой використовує навколишніх для досягнення повноти відчуттів і підкорює людей завдяки магічному впливу своєї краси. Через такий спосіб життя в Доріана стирається розуміння добра та зла, гарного й відразливого, що поступово робить його чудовиськом усередині.

Коли: 1923 травня

Де: вулиця Велика Васильківська, 53/3

Лінк

Обкладинка: Андрій Юхно