Літо добігає кінця, а значить, театри повертаються з канікул. Київська опера зіграє «Школу року» Ендрю Ллойда Веббера, Театр на лівому березі представить свою версію «Батька» з Олегом Стефаном замість Ентоні Гопкінса, театр «Золоті ворота» дослідить тему підліткової вагітності у виставі «InШі», а Влад Троїцький до річниці Незалежності України покаже «Шлях до…». Зібрали театральні прем’єри початку сезону 2021–2022.

«Шлях до...»


Мультимедійна site-specific вистава від Влада Троїцього

Коли: 26–28 серпня

Де: «Український дім», вулиця Хрещатик, 2, метро «Майдан Незалежності»

Квитки

У виставі «Шлях до...», яку Влад Троїцький поставив до Дня Незалежності, в метафоричній формі показаний шлях України до становлення та зміцніння. Масштабне театральне дійство в атріумі Українського дому поєднає балет від театру танцю «Тотем», вокал від NOVA OPERA, читання фрагментів поеми Тараса Шевченка «Сон» і сучасну музику, яку створили спеціально для вистави. Підхід site-specific означає, що вистава залучить архітектуру місця: в атріумі на 360° розгорнеться мультимедійна проєкція. Такий самий метод Влад Троїцький використав для вистави «LE» до 150-річчя Лесі Українки, яку теж створили спеціально для показу в «Українському домі».

«Два аромати троянди»


Мексиканська комедія від театру «Колесо»

Коли: 27–29 серпня

Де: Київський академічний театр «Колесо», Андріївський узвіз, 8, метро «Контрактова площа»

Квитки

Театр «Колесо» покаже виставу «Два аромати троянди» за п’єсою мексиканського драматурга Еміліо Карбальїдо. Це комедія про двох жінок, які випадково зустрічаються і, на перший погляд, не мають нічого спільного. «Сюжет по-мексиканські гострий, колоритний із традиційним для комедії любовним трикутником», – каже режисерка-постановниця Ірина Кліщевська. Виставу вперше показали ще в липні, поки більшість театрів були на канікулах, у серпні продовжують прем’єрні покази.

«Вдови»


Абсурдна чорна комедія англійською мовою

Коли: 28 серпня

Де: Національна кінематека України, вулиця Кіото 27, метро «Лісова»

Квитки

Акторський колектив No Rules Actors на фестивалі Pro.Act.Fest представляє чорну комедію «Вдови» за п’єсою польського драматурга Славомира Мрожека. У центрі сюжету – знов дві жінки. Вони зустрічаються в барі після похорону чоловіків, що билися на дуелі. При цьому чоловік однієї був коханцем іншої, й навпаки. Все мінімалістично – одна сцена, три дійові особи, 30 хвилин. Вистава, як і всі на фестивалі, йде англійською мовою.

«Ін’єкція безсмертя»


Фантастична комедія з Лілією Ребрик від Молодого театру

Коли: 10–11 вересня

Де: Молодий театр, вулиця Прорізна, 17, метро «Золоті ворота»

Квитки

Прем’єрою Молодого театру в новому театральному сезоні стане «Ін’єкція безсмертя» за фантастичною п’єсою Карела Чапека «Засіб Макропулоса». Це історія про актрису, яка знає секрет вічної молодості. У головній ролі – Лілія Ребрик. «Вона байдужа до життя, але така пристрасна, щоби жити! Лілія Ребрік – у ролі неймовірно красивої жінки, яка не має жодних цінностей, жодних моральних перешкод, аби подовжити це жалюгідне й таке прекрасне життя», – каже режисерка вистави Олена Щурська. Виставу називають бенефісом артистки. Її гратимуть на основній сцені театру.

«InШі»


Вистава-концерт від литовської режисерки в театрі «Золоті ворота»

Коли: 11 і 12 вересня

Де: Київський академічний театр «Золоті ворота», вулиця Шовковична, 7А, метро «Хрещатик»

Квитки

Театр «Золоті ворота» разом із режисеркою Андри Каваліускайте з Литва взявся дослідити тему підліткової вагітності, сексуального та психологічного насилля й недоліків сексуальної освіти. Постановка буде у формі концерту-сторітелінгу з танцями у стилі контемп і відеокліпами. Звучатимуть хіп-хоп, хаус та електрофольк.

«Школа року»


Мюзикл від Київської опери

Коли: 17–19 вересня, 21–26 вересня

Де: Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва, вулиця Межигірська, 2, станція метро «Контрактова площа»

Квитки

На сцені Київської опери поставили мюзикл «Школа року» композитора Ендрю Ллойда Веббера («Привид опери» й «Ісус-Христос суперзірка»). Мюзикл є адаптацію однойменного фільму режисера Річарда Лінклейтера 2003 року із Джеком Блеком у головній ролі. За сюжетом, рок-музиканта Дьюї Фінна виганяють із гурту. Він іде працювати вчителем музики до престижної школи, де створює разом з учнями рок-бенд і змагається в конкурсі «Битва гуртів». Виконавців для вистави обирали на відкритих кастингах з-поміж 300 учасників. Проєкт фінансують за кошти Громадського бюджету Києва. Ліцензію купили лише на 20 показів протягом 2021 року.

Фото: Анастасія Кононенко

«Олеся»


Українська класика від Театру на Михайлівській

Де: Театр на Михайлівській, вулиця Михайлівська, 24Ж, метро «Майдан Незалежності»

Коли: 17, 18, 26, 29 серпня

Квитки

Театр на Михайлівській покаже виставу «Олеся» за Марком Кропивницьким про пошуки себе та боротьбу за власне щастя. Жанр вистави творці визначили як «химери юної панянки». «П’єса «Олеся» має незначну сценічну історію. Можливо, через те, що вона досить незвичайна для класичної української драматургії – не має яскравої сценічності, динамічної фабули, багатослівна. У ній наче важливішим є не те, що відбувається з героями, а те, що вони говорять, думають, відчувають», – розповідає режисер постановки Віталій Кіно.

«Співай, Лоло, співай!»


Мюзикл у стилі кабаре від театру Франка

Коли: 23, 24 вересня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, площа Івана Франка, 3, метро «Хрещатик»

Квитки

Музичну виставу «Співай, Лоло, співай!» за романом Генріка Манна «Вчитель Гнус, або кінець одного тирана» поставив головний режисер театру Дмитро Богомазов. У центрі сюжету – авторитарний вчитель латини Гнус, який випадково потрапляє до кабаре та несподівано для себе захоплюється тамтешньою зіркою, співачкою Лолою. У головних ролях – Богдан Бенюк та Оксана Жданова (до слова, остання вже грала роль Лоли під час постановки цієї п’єси в Театрі на лівому березі). Театр Франка обіцяє тільки живу музику та «звабливий кордебалет».

Фото: Анастасія Мантач

«Батько»


Драма від Театру на лівому березі

Коли: 25, 26 вересня

Де: Театр драми і комедії на лівому березі, Броварський проспект, 25, метро «Лівобережна»

Квитки

Театр на лівому березі пропонує свій варіант п’єси «Батько» від французького драматурга Флоріана Зеллера. Тієї самої, на основі якої Зеллер зняв однойменний фільм з Ентоні Гопкінсом у головній ролі (фільм подарував актору «Оскара»). Літній чоловік Андре спілкується з донькою Анною про її від’їзд до коханого, а потім до його квартири заходить незнайомець і каже, що вони з Анною у шлюбі вже 10 років. І це тільки перша дивина в череді підозрілих подій у житті Андре. Замість Гопкінса – Олег Стефан, замість Олівії Колман – Ірина Мак. Режисер – Стас Жирков.

«Круті віражі»


Ексцентрична комедія від театру на Липках

Коли: 24 і 25 вересня

Де: Київський академічний театр на Липках, вулиця Липська, 15/17

Квитки: в касі театру

Театр на Липках покаже комедію французького драматурга Еріка Ассу «Круті віражі», яку той писав спеціально для Алена Делона. Головний герой п’єси – немолодий чоловік П’єр, який, користуючись відсутністю дружини та сина, приводить додому юну дівчину Джульєтту. Але вона виявляється не такою, як йому здавалося на перший погляд. У постанові звучатиме музика Елвіса Преслі, Вангеліса, Отіса Реддінга.

Обкладинка: Анастасія Мантач